Islamský štát obsadil posledné veľké ropné pole v Sýrii

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát obsadili posledné z veľkých ropných polí, ktoré mala doteraz pod kontrolou sýrska vláda. Informovali o tom zahraničné agentúry s odvolaním sa na aktivistov zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu monitoruje z Londýna.

07.09.2015 15:34
debata (26)

Ropné polia neďaleko Palmýry sú v súčasnosti uzavreté a východne od mesta Homs pokračujú boje s obeťami na oboch stranách. K bojom v tejto oblasti sa vyjadrila aj sýrska armáda, ktorá uviedla, že odvrátila jeden z útokov radikálov. O obsadení ropného poľa sa nezmienila, oznámila len, že zabila 25 islamistických bojovníkov.

„Režim prišiel o posledné ropné pole v Sýrii,“ uviedla vo svojom vyhlásení organizácie SOHR. Podľa komentárov na sociálnych sieťach boje trvali dva alebo tri dni a ropné polia dobyli v nedeľu. Pred vojnou pole produkovalo asi 2 500 barelov ropy denne, poznamenala agentúra AFP.

Islamský štát pri svojej minuloročnej expanzii obsadil rozsiahle územia v Sýrii a Iraku, medzi ktorými sú oblasti bohaté na ropu. OSN už vlani v novembri odhadovala, že príjmy tohto hnutia z predaja ropy dosahujú až 1,6 milióna dolárov denne.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #ropné pole