Británia prijme 20-tisíc sýrskych utečencov počas piatich rokov

Veľká Británia v nasledujúcich piatich rokoch prijme až 20 000 ďalších sýrskych utečencov. Oznámil to v parlamente premiér David Cameron, podľa ktorého by malo ísť prevažne o ľudí z utečeneckých táborov pri sýrskych hraniciach.

07.09.2015 19:23
David Cameron, Cameron, britský premiér Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (16)

Británia má podľa Camerona morálnu povinnosť postarať sa o trpiacich ľudí žijúcich v táboroch pre utečencov. Prednosť pri tom dostanú ohrozené deti či siroty, uviedol britský premiér v v prejave v parlamente. Británia podľa neho doteraz poskytla azyl približne 5000 Sýrčanov, ktorí sa do krajiny dostali vlastnými silami.

Británia sa ako ďalšia zo západoeurópskych krajín rozhodla otvoriť dvere väčšiemu počtu utečencov z konfliktom devastovanej Sýrie, ako predtým pripúšťala. Francúzsko predtým oznámilo, že v nasledujúcich dvoch rokoch prijme 24 000 utečencov.

Britský minister financií George Osborne cez víkend vyhlásil, že by Londýn mohol použiť na financovanie nákladov na utečencov v Británii peniaze vyčlenené pre zahraničnú rozvojovú pomoc. Slúžiť by podľa neho mali napríklad na financovanie obecných bytov pre sýrskych utečencov žijúcich v krajine.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron