Na gréckom Lesbose graduje napätie medzi utečencami a políciou

Ďalšie napätie medzi políciou a utečencami zavládlo v pondelok večer na gréckom ostrove Lesbos. Policajti s obuškami sa tu snažili zvládnuť skupinu migrantov, ktorí sa pokúšali nastúpiť na trajekt do Atén. Podľa agentúry AFP sa na plavidlo malo v úmysle nalodiť približne 2 500 utečencov.

08.09.2015 07:55 , aktualizované: 10:12
utečenci, migranti, grécko, lesbos, Foto: ,
Približne 2 500 utečencov sa chcelo dostať na loď, ktorá by ich dopravila do Atén.
debata (35)

Policajti napriek podpore členov pobrežnej stráže mali problém dav zastaviť. Ľudia po ich výzve „ustúpte“ naďalej postupovali dopredu, aby mohli pokračovať v ceste do západnej Európy. „Som tu už osem dní, deväť dní, už si ani nedokážem spomenúť,“ uviedol podľa agentúry AFP študent inžinierstva Aladdin, ktorý sa chce skontaktovať so svojím bratom usadeným v Nemecku. „Niektorí sú tu 14 alebo 15 dní,“ dodal.

Podľa gréckeho ministra pre imigračnú politiku Janisa Muzalasa je situácia na Lesbose teraz „skutočne blízko k explózii“. Ostrov neďaleko tureckých brehov nesie hlavný nápor prílivu utečencov utekajúcich pred konfliktom alebo chudobou. V súčasnosti sa ich tu tiesni medzi 15 000 až 17 000 utenčov, čo predstavuje zhruba pätinu ostrovnej populácie, povedal Muzalas v pondelkovom vysielaní rozhlasovej stanice To Vima.

Vyčerpanie je zrejmé ako na strane utečencov, tak aj na strane obyvateľov ostrova. Grécke úrady v nedeľu zadržali dvoch sedemnásťročných obyvateľov ostrova za to, že hádzali zápalné fľaše na sýrske rodiny, ktoré sa utáborili v parkoch.

Poriadkové jednotky pomocou obuškov rozohnali skupinu utečencov čakajúcich na registráciu, aby tak zamedzili stretom medzi Afgancami a Sýrčanmi, ktorí majú v tomto procese prednosť. Úrady v Aténach podnikli v nedeľu niekoľko mimoriadnych opatrení, aby urýchlili presun utečencov do gréckej metropoly.

Do Grécka od začiatku tohto roka prišlo viac ako 230 000 utečencov, ktorí mieria do bohatších štátov Európskej únie, predovšetkým do Nemecka či Švédska. V pondelok grécky trajekt neďaleko Lesbosu zachránil 35 utečencov. Ďalších zhruba 30 utečencov z tej istej lode previezli na breh člny pobrežnej stráže.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #lesbos