Rumunsko odmieta povinné kvóty, môže prijať 1 785 migrantov

Rumunsko môže dobrovoľne prijať najviac 1785 migrantov, aby tak pomohlo Európskej únii v rámci vyrovnávania sa s prílevom utečencov z krajín Blízkeho východu. Krajina však odmieta akékoľvek povinné kvóty EÚ, uviedol v pondelok rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorého citovala agentúra Reuters.

08.09.2015 08:58
debata (15)

Európska komisia (EK) v pondelok vypracovala nový návrh národných kvót na prerozdelenie celkového počtu 160 000 žiadateľov o azyl z Talianska, Grécka a Maďarska, pričom najviac spomedzi utečencov by mali prijať Nemecko (viac ako 40 000) a Francúzsko (vyše 30 000). Rumunsku by podľa tohto plánu malo pripadnúť 6 351 migrantov.

„Môžeme k tejto záležitosti pristupovať s pokojom a zodpovednosťou a súcitiť s krajinami, ktoré prijmú veľké množstvo utečencov. Nemyslím si však, že povinné kvóty sú riešením,“ vyhlásil Iohannis. „Môžeme prijať najviac 1 785 ľudí,“ dodal.

Na otázku, či by vlna migrantov prichádzajúca v nasledujúcich dňoch nemohla rumunské požiadavky prekročiť, Iohannis odpovedal, že stať sa to nemôže, pretože krajina nie je súčasťou Schengenu a migranti „musia splniť určité pravidlá, ak chcú vstúpiť do Rumunska“.

Väčšina zo státisícov migrantov, ktorí sa v tomto roku dostali do Európy, sa snažila vstúpiť do schengenskej zóny cez Maďarsko a ďalej pokračovať do niektorého z bohatších štátov na západe či severe Európy, najmä do Nemecka.

Rumunsko a susedné Bulharsko sú najchudobnejšími štátmi 28-člennej Európskej únie. Kvóty však odmietajú aj iné – bývalé komunistické – krajiny na východe EÚ vrátane Maďarska.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #utečenci #kvóty