Utečenci zmenia Nemecko. Merkelová verí, že pozitívne

Viac ako 20-tisíc utečencov prišlo za posledné tri dni do Nemecka. "Zažili sme pohnutý a dych vyrážajúci víkend. Chcem poďakovať všetkým, čo pomohli. Môžeme byť hrdí," vyhlásila v pondelok na tlačovej konferencii nemecká kancelárka Angela Merkelová.

08.09.2015 12:30
nemecko, dortmund, utečenci, migranti, dieťa,... Foto:
Za posledné tri dni prišlo do Nemecka vyše 20–tisíc utečencov. Na snímke z Dortmundu dáva žena dieťaťu hračku.
debata (65)

Dvadsaťpäťročná Sýrčanka Ola Almasalmehová dorazila v noci zo soboty na nedeľu na mníchovskú hlavnú železničnú stanicu. Za sebou má mesačnú cestu z vlasti za lepším životom. „Cítim sa tu veľmi bezpečne. Nechcem ísť do inej krajiny. Mám rada Merkelovú, má veľké srdce,“ povedala Sýrčanka pre britské noviny Daily Telegraph.

Desať miliárd eur

Utečenci, ktorí sú najmä zo Sýrie, dorazili do Nemecka po tom, čo ich v uplynulých dňoch Maďarsko pustilo zo svojho územia do Rakúska a ďalej smerom na západ. Nemecko očakáva, že tohto roku bude musieť riešiť až 800-tisíc žiadostí o azyl.

Podľa Merkelovej tí utečenci, ktorí potrebujú pomoc, ju dostanú. Ak však na ňu niekto nemá nárok, vrátia ho rýchlo do jeho krajiny. Berlín odsúhlasil šesť miliárd eur ako pomoc pre spolkové krajiny, ktoré riešia rastúcu vlnu utečencov. Merkelová uviedla, že celkové výdavky spojené s utečeneckou krízou môžu narásť až na desať miliárd eur.

Kancelárka však musí čeliť aj problémom so svojimi politickými spojencami. Medzi krízou najviac zasiahnuté spolkové krajiny patrí Bavorsko, kde vládne Kresťansko-sociálna únia (CSU), sesterská strana Merkelovej Kresťanskodemo­kratickej úni­e.

„Žiadna spoločnosť sa nedokáže vyrovnať s niečím takým. Federálna vláda potrebuje plán,“ vyhlásil podľa agentúry DPA na adresu kancelárky bavorský premiér a líder CSU Horst Seehofer. Neoficiálne zaznela na adresu Merkelovej aj tvrdšia kritika. Bavorskí konzervatívci kancelárke vyčítajú, že nemala dovoliť, aby utečenci mohli len tak prísť z Maďarska do Nemecka.

Mnohí obyvatelia prichádzajúcich migrantov vítajú a pomáhajú im. „Sú aj takí, čo sa boja, že im utečenci pošliapu záhradky. Väčšina ľudí však úžasne pomáha. Berú utečencov do svojich bytov, ponúkajú im izby a pripravujú pre nich grilovačky,“ povedala pre agentúru AP Sonja Meyerová, ktorá pracuje v prijímacom centre pre utečencov v Berlíne.

Útoky proti utečencom

No v Nemecku zároveň od začiatku roka rastie počet útokov proti utečencom a obydliam, kde sú ubytovaní. Len za posledné dni zaznamenala polícia niekoľko prípadov, ktoré majú s veľkou pravdepodobnosťou na svedomí podpaľači. Horieť začalo v Dortmunde a v durínskom Ebeleben, kde požiar zachvátil domy, ktoré sú pripravené pre azylantov.

Ešte väčší problém vznikol v Rottenburgu, v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Po požiari azylového domu tam bolo zranených päť ľudí. Vyskakovali z okien, keď sa snažili ujsť pred plameňmi. Alexander Clarkson, expert na nemeckú spoločnosť z King’s College London, tvrdí, že migrantská kríza pomohla zviditeľniť sa extrémnym pravičiarom.

"Ich rétorika zároveň vedie k tomu, že malé radikálne skupinky siahajú aj k podpaľačstvu či násiliu proti utečencom. Faktom však je, že jednoznačná väčšina Nemcov takéto činy odmieta,“ uviedol pre Pravdu Clarkson. Podľa odborníka je pravdepodobné, že budeme svedkami ďalších útokov a bezpečnostné zložky budú musieť riešiť veľa problémov.

"Samozrejme, mnohí ľudia majú obavy z migrácie. Som však presvedčený, že situácia nepovedie k nejakej zásadnej zmene pohľadu verejnosti na utečencov. Nemecká občianska spoločnosť je silná a až na populistické výnimky z CSU väčšina politikov nie je ochotná tolerovať neprijateľné aktivity,“ tvrdí Clarkson.

Merkelová pripustila, že sa Nemecko v súvislosti s utečeneckou krízou zmení. Kancelárka však verí, to bude k lepšiemu. "To, čo vidíme, bude našu krajinu zamestnávať a v najbližších rokoch ju zmení. Chceme, aby to bola pozitívna zmena a veríme, že to môžeme dosiahnuť,“ citovala kancelárku agentúra AP.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci