Turecko bombardovalo základne PKK na severe Iraku

Vyše 50 tureckých vojenských lietadiel v noci z utorka na stredu bombardovalo pozície bojovníkov radikálnej Strany kurdských pracujúcich (PKK) na severe Iraku.

08.09.2015 10:08 , aktualizované: 16:30
debata (21)

Vraj ich vyše 40 zabili, uviedli zahraničné tlačové agentúry. Do susednej krajiny tiež prenikli príslušníci tureckých špeciálnych jednotiek, ktorí tam podnikli krátko trvajúcu pozemnú operáciu, napísala turecká agentúra Dogan. Intenzívne ostreľovanie aj pozemné akcie boli reakciou na nedeľný útok, pri ktorom na juhovýchode Turecka zahynulo 16 vojakov.

Podľa tureckých médií zasahovali v Iraku dve jednotky príslušníkov špeciálnych zložiek podporované zo vzduchu vojenskými lietadlami. Prenasledovali vraj asi dvadsaťčlenný skupinu radikálov. „Išlo len o krátkodobé opatrenia s cieľom zabrániť teroristom, aby utiekli,“ citovala agentúra AP nemenovaného tureckého vládneho predstaviteľa.

Aj v noci z pondelka na utorok sa stíhačky F-16 a F-4 zamerali na kurdských bojovníkov, ktorí mali na svedomí nedeľný útok. Operácia začala v pondelok okolo desiatej hodiny večer a pokračovala až do štyroch hodín do rána. Lietadlá údajne zasiahli bojové pozície PKK, tábory radikálov aj sklady zbraní a potravín.

V tureckej provincii Igdir v utorok došlo k ďalšiemu bombovému útoku, tentoraz na minibus. O život pri ňom prišlo 14 policajtov. Podľa agentúry Anadolu sú kurdskí rebeli podozriví, že odpálili výbušninu vo chvíli, keď oblasťou prechádzalo vozidlo prevážajúce pracovníkmi colného úradu. Tí mierili k hraniciam Turecka s Azerbajdžanu, kde kurdskí povstalci predtým niekoľko iných colných úradníkov uniesli.

Víkendový útok pri obci Daglica v blízkosti hraníc s Iránom a Irakom bol zrejme najkrvavejší od júlového ukončení prímeria medzi Ankarou a PKK. Smrť 16 vojakov spôsobil údajne výbuch bomby nastraženej pri ceste a následná prestrelka. Šesť príslušníkov armády utrpelo pri útoku zranenia, žiaden z nich vraj ale nie je v ohrození života.

Turecké letectvo v reakcii na atentát už v pondelok zaútočilo na PKK na celkom 23 miestach v Turecku. V okresu Yüksekova v juhovýchodnej provincii Hakkari armáda údajne začala tiež rozsiahlu pozemnú akciu.

Kurdi bojujú o svoju autonómiu v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj si vyžiadal asi 40 000 ľudských životov. V roku 2012 začali mierové rokovania s tureckým štátom a až do začiatku terajších násilností konflikt prakticky ustal vďaka vyhlásenému prímeriu.

Pri obnovení bojov medzi PKK a bezpečnostnými zložkami od tohtoročného júla zahynulo už viac ako 200 ľudí. Medzi obeťami je asi 100 vojakov a policajných dôstojníkov. V Turecku teraz panuje citlivá politická situácia. V krajine sa 1. novembra uskutočnia predčasné voľby, ktoré prezident Recep Tayyip Erdogan vypísal, pretože sa jeho víťaznej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) nepodarilo zostaviť koaličnú vládu.

Kritici obviňujú Erdogana, že obnovené násilie využíva na to, aby vydesil voliča a tí potom nevolili prokurdskú Ľudovú demokratickú stranu (HDP). Tým sa vraj Erdogan snaží získať hlasy pre svoju AKP. HDP v júnových voľbách výrazne posilnila a prvýkrát v histórii sa dostala do snemovne.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko #nálety