Európsky parlament schválil smernicu zakazujúcu klonovanie zvierat

Európsky parlament schválil smernicu zakazujúcu klonovanie poľnohospodárskych zvierat a dovoz a predaj výrobkov pochádzajúce z klonov.

08.09.2015 12:53
debata (5)

Europoslanci schválili príslušný návrh Európskej komisie doplnený o niektoré ich vlastné sprísňujúce pozmeňovacie návrhy. Tie aj do budúcnosti prakticky vylučujú klonovanie hovädzieho dobytka, prasiat, oviec, kôz či koní chovaných a rozmnožovaných na poľnohospodárske účely. Na trh sa po schválení Európskym parlamentom navyše nesmú dostať ani produkty ich potomkov.

Europoslanci zákaz klonovania schválili krátko popoludní jasnou väčšinou, keď ho podporilo 529 z nich a proti sa ich vyslovilo 120.

Poslanci pôvodný návrh Európskej komisie (EK) posilnili vzhľadom na vysokú úmrtnosť vo všetkých vývojových štádiách klonovania, negatívne vplyvy na dobré životné podmienky zvierat a na etické otázky týkajúce sa klonovania. V EÚ sú totiž neprípustné metódy spôsobujúce zvieratám zbytočnú bolesť a utrpenie, zdôraznili europoslanci.

Schválený text odkazuje okrem iného na závery Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) z roku 2008. Úrad konštatoval, že podľa doterajších poznatkov sú klony vystavené negatívnym zdravotným dôsledkom, často aj smrteľným.

Európski poslanci tiež zdôraznili, že podľa prieskumov medzi spotrebiteľmi väčšina občanov EÚ s klonovaním v poľnohospodárstve nesúhlasí, okrem iného s ohľadom na dobro zvierat a všeobecne etické dôvody. Spotrebitelia tiež odmietajú konzumovať potraviny pochádzajúce zo zvieracích klonov a ich potomkov.

Podľa EFSA vyvstávajú aj neistoty v hodnotení rizík vzhľadom na malý počet štúdií vykonaných na túto tému a na malé vzorky skúmaných zvierat. Nie je tiež jasné, či a v akom rozsahu je pre človeka škodlivé požívanie mäsa a mlieka z klonovaných zvierat.

Kým EK navrhovala „predbežný“ zákaz klonovania poľnohospodárskych zvierat, Európsky parlament schválil znenie, podľa ktorého je vhodné klonovanie zakázať a navyše majú podniknúť opatrenia znemožňujúce dovoz klonov a ich potomkov a produktov z nich do Európskej únie z tretích krajín.

V súčasnosti klonovanie v EÚ na poľnohospodárske účely využívané nie je. Inak je to v krajinách ako USA, Kanada, Argentína, Brazília a Austrália.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #klonovanie