Francúzsko: Prijatie všetkých utečencov by bolo víťazstvom Islamského štátu

Prijatie všetkých utečencov, ktorí zo Sýrie a Iraku utekajú pred radikálnym hnutím Islamský štát (IS), by pre Európu bolo chybou, pretože by znamenalo víťazstvo islamských radikálov.

08.09.2015 13:10
Francúzsko, minister zahraničných vecí, Laurent... Foto: ,
Podľa Fabiusa by bolo prijatie všetkých utečencov do Európy chybou. Znamenalo by to víťazstvo islamistov.
debata (39)

V utorok to na úvod parížskej medzinárodnej konferencie o obetiach etnického a náboženského prenasledovania na Blízkom východe vyhlásil francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. „Je to veľmi komplikované, ale ak všetci utečenci prídu do Európy, potom IS vyhral,“ povedal Fabius.

„Cieľom konferencie je to, aby Blízky východ zostal Blízkym východom, čo znamená náboženskú rôznorodosť, kde sú kresťania, jezídi a ďalší,“ dodal. Francúzsky prezident François Hollande na úvod konferencie, ktorej sa zúčastňujú asi šesť desiatok krajín, povedal, že situácia je z humanitárneho hľadiska naliehavá.

„Ak neposkytneme ďalšiu pomoc krajinám, ktoré prijímajú utečencov, ak viac nepodporíme rodiny, ktoré sú v utečeneckých táboroch alebo ktoré sú rozmiestnené v susedných krajín, potom nebudeme mať len tragédiu, ale aj exodus,“ povedal Hollande.

Francúzsko v pondelok ohlásilo, že začne s prieskumnými letmi nad Sýriou. V budúcnosti by sa tak mohlo pripojiť k aliancii krajín, ktoré podnikajú nálety proti IS. Hollande tiež povedal, že Francúzsko v nadchádzajúcich dvoch rokoch prijme 24 000 utečencov z táborov na Blízkom východe.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) medzitým vyzval, aby európske krajiny prijali systém prerozdeľovania utečencov, ktorí mieria predovšetkým do Nemecka a Švédska. Hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová na utorkovej tlačovej konferencii v Ženeve povedala, že je očividné, že európsky problém nemôže vyriešiť iba Nemecko.

Už začiatkom septembra UNHCR povedal, že v Európe bude potrebné prerozdeliť 200 000 sýrskych utečencov, ktorí sú na úteku pred vojnou vo vlasti. Prúd utečencov mieriacich do bohatších štátov Európskej únie nespomaľuje. Podľa UNHCR čaká v súčasnosti na gréckych ostrovoch asi 30 000 utečencov, ktorí chcú pokračovať na severozápad EÚ.

Len na gréckom ostrove Lesbos, kde je situácia opäť vyhrotená, je 20 000 utečencov. UNHCR v tejto súvislosti opäť vyzval na vybudovanie prijímacích centier na vonkajšej hranici Európskej únie, okrem iného v Grécku a Maďarsku.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #Laurent Fabius #Islamský štát