Bulharsko zamietlo žiadosť Ruska o prelety s pomocou pre Sýriu

Bulharsko odmietlo žiadosť Ruska, ktoré chcelo využívať bulharský vzdušný priestor na prelety lietadiel s humanitárnou pomocou pre Sýriu. Bulharsko svoje rozhodnutie zdôvodnilo vážnymi pochybnosťami ohľadom nákladu lietadiel.

08.09.2015 15:22
debata (245)

Hovorkyňa bulharského ministerstva zahraničných vecí spresnila, že toto rozhodnutie Sofia prijala pred niekoľkými dňami. „máme dostatok informácií, ktoré u nás vyvolávajú vážne pochybnosti ohľadom nákladu lietadiel, čo bol dôvod na odmietnutie žiadosti,“ spresnila hovorkyňa.

Agentúra Reuters informovala, že ruské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ túto záležitosť odmietlo komentovať. Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na spravodajský server gréckeho denníka Kathimerini uviedla, že vzhľadom na toto rozhodnutie Bulharska „budú ruské lietadlá humanitárnu pomoc pre Sýriu dopravovať cez Irán a otázka o využití gréckeho vzdušného priestoru sa stala bezpredmetnou“.

Aténsky denník napísal, že Bulharsko odmietlo udeliť súhlas, aby jeho vzdušný priestor využívali ruské lietadlá, ktoré mali podľa vyhlásení Moskvy od 1. do 24. septembra dopravovať pomoc pre Sýriu a režim prezidenta Bašára Asada". Kathimerini uviedla, že tento vývoj udalostí „výrazne uľahčí život Grécku,“ ktoré dostalo z Moskvy rovnakú žiadosť ako Sofia.

Žiadosť Ruska adresovaná Aténam vyvolala reakciu Spojených štátov, ktorého veľvyslanec v Grécku sa minulú sobotu obrátil na grécku vládu so žiadosťou, aby zrušila povolenie pre ruské lietadlá. Grécke ministerstvo zahraničných vecí potom informovalo, že americkú žiadosť posudzuje.

Medzičasom sa v utorok objavila informácia, že Rusko plánuje využiť na prepravu pomoci pre Sýriu inú trasu než doteraz, keď na lety svojich lietadiel do Sýrie využívalo grécky vzdušný priestor. S odvolaním sa na hovorcu gréckej vlády o tom informovala agentúra Reuters. Podľa hovorcu nová trasa sa nachádza východne od Grécka.

Ruská tlačová agentúra RIA Novosti však v utorok informovala, že grécke ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nepotvrdilo, že by sa ruská strana bola rozhodla dopravovať pomoc do Sýrie iným vzdušným koridorom. Znepokojenie Washingtonu vyvolali cez víkend správy o zvyšujúcej sa ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí v pondelok vo vyjadrení k telefonátu medzi šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom a ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym vyhlásila, že Rusko nikdy neskrývalo, že s cieľom bojovať proti terorizmu dodáva vojenskú techniku vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Bulharsko #humanitárna pomoc #vzdušný priestor