Ukrajina sa podriadila právomoci ICC, chce stíhať zločiny v Donbase

Ukrajina sa podriadila jurisdikcii Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu a umožnila tak vyšetrovanie vojnových zločinov počas proruského povstania na východe krajiny.

08.09.2015 20:27
Ukrajina, lietadlo Foto: ,
Právomoc ICC sa zrejme bude vzťahovať aj na tragický pád malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou z vlaňajšieho júla.
debata (77)

Oznámil to v Kyjeve minister zahraničia Pavlo Klimkin. Rozhodnutie má spätnú platnosť od vlaňajšieho februára, keď bol v krajine zvrhnutý proruský režim prezidenta Viktora Janukovyča.

Ukrajina členom ICC nie je, jeho právomoci uznala dobrovoľne bez ratifikácie zakladajúcej zmluvy. Už vlani v apríli adresovala do Haagu obdobný záväzok, vzťahoval sa ale len na obdobie od novembra 2013 do februára 2014.

Kyjev tak chcel postihnúť údajné zločiny členov Janukovyčovej vlády a vtedajších veliteľov armády a polície. Vyšetrovať obvinenia, že v čase pred exprezidentovým pádom spáchali ľudia z jeho okolia zločiny proti ľudskosti, už predbežne začala žalobkyňa Fato Bensoudaová.

Po vyhlásení ukrajinskej justície sa bude trestná právomoc ICC týkať aj zločinov spáchaných po februári 2014. Bude tak zahŕňať aj údajné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ktoré sa odohrali počas proruského povstania v Donbase, ktoré začalo vlani v apríli. Právomoc ICC sa zrejme bude vzťahovať aj na tragický pád malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou z vlaňajšieho júla, pri ktorom zahynulo na tristo ľudí.

Bensoudaová teraz musí rozhodnúť, či ukrajinské obvinenia vzťahujúce sa na tieto činy sú dostatočne podložené a vážne natoľko, že môže začať riadne vyšetrovanie s cieľom pripraviť súdny proces.

ICC je prvým trvalým medzinárodným súdom, ktorý má právo stíhať páchateľov genocídy, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov po celom svete, a to od 1. júla 2002, keď jeho zakladajúca zmluva nadobudla platnosť. Doteraz súd začal osem vyšetrovaní. Všetky sa týkali Afriky, takže prípadné stíhanie činov spáchaných na Ukrajine by bolo pre ICC prvým prípadom v Európe. Mnohé významné štáty, ako sú USA, Rusko, Čína alebo Izrael, sa ale právomoci súdu nepodriadili.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #vojnové zločiny #Ukrajina #kríza na Ukrajine #ICC