Šéf OSN: Väčšina utečencov v Európe má právo žiadať o azyl

Väčšina z utečencov prúdiacich do krajín Európskej únie uteká pred vojnami a násilím a má právo požiadať o azyl. Povedal to generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun, podľa ktorého by Európa mala k utečencom pristupovať humánne a dôstojne.

08.09.2015 21:11
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Foto: ,
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
debata (39)

Pan k tomu telefonicky vyzval predstaviteľa radu európskych krajín, uvádza OSN vo vyhlásení.

„Generálny tajomník zdôraznil individuálnu aj kolektívnu zodpovednosť Európskych štátov pristúpiť (k otázke utečencov) humánne a zodpovedne, pričom vzal do úvahy výzvy, ktoré to predstavuje pre niektoré členské krajiny,“ uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Pan v posledných dňoch po telefóne hovoril s lídrami Českej republiky, Slovenska, Poľska, Maďarska, Nemecka, Grécka a Rakúska, povedal hovorca agentúre AFP. Šéf OSN vraj ocenil snahu niektorých krajín prijať veľké množstvo migrantov a zdôraznil, že by politici nemali dávať najavo, že chcú vo svojich krajinách prijať iba vyznávačov určitého náboženstva.

Vysokí predstavitelia niektorých zo spomínaných krajín, napríklad Slovenska či Poľska, dali najavo, že by na svojom území preferovali len kresťanských utečencov zo Sýrie a nie moslimov. Časť európskych politikov pre zmenu tvrdí, že väčšina z utečencov prichádza do Európy z čisto ekonomických dôvodov.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v utorok zverejnil odhad, podľa ktorého sa v priebehu tohto roka a budúceho roka zajde cez Stredozemné more k európskym brehom 850 000 utečencov. Tento rok sa to zatiaľ podarilo 366 000 ľudí zo 400 000 odhado­vaných pre celý rok. V budúcom roku by ich podľa OSN malo byť ešte o 50 000 viac.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #utečenci #Pan Ki-mun