Alžbeta II.: Nikdy som netúžila stať sa najdlhšie vládnucim panovníkom Británie

Kráľovná Alžbeta II. si zaistila osobitné miesto v dejinách Británie tým, že sa v stredu stala jej najdlhšie vládnucim panovníkom. Popri vrúcnych prejavoch úcty od politikov a verejnosti však upozornila, že po takomto rekorde nikdy netúžila.

09.09.2015 07:45 , aktualizované: 17:30
kráľovná Alžbeta II. Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II. sa stala najdlhšie vládnucou korunovanou hlavou v dejinách Veľkej Británie.
debata (20)

Udalosť si v stredu pripomenuli davy jasajúcich ľudí, ktorí na uliciach mávali britskými vlajkami. Londýnom sa rozliehalo aj vyzváňanie zvonov z Westminsterského opátstva a v parlamente zazneli slávnostné posolstvá.

Alžbeta II., ktorá je najdlhšie žijúcim monarchom svojej krajiny a momentálne aj najstaršou vládnucou hlavou štátu na svete, si však neželala žiaden veľký rozruch. Panovníčka pôvodne nechcela osláviť udalosť verejne, pod spoločenským tlakom však napokon súhlasila s oficiálnym podujatím v Škótsku, kde zvyčajne trávi letnú dovolenku.

Kráľovná v sprievode svojho manžela princa Philipa spojila svoju osobnú udalosť s oslavami najstaršej železnice na území Británie. Panovníčka sa v prejave pri príležitosti otvorenia novej železničnej trate v Škótsku iba krátko zmienila o svojom rekorde. Poďakovala sa davu ľudí za privítanie a dodala: „Mnohí… boli takí láskaví a pripomenuli aj ďalšiu udalosť, ktorá sa spája s dneškom, hoci po niečom takom som nikdy netúžila.“

„Počas dlhého života sa nevyhnutne objavia mnohé zvraty, ten môj nie je výnimkou, ale ďakujem vám všetkým a mnohým ďalším doma aj v zahraničí za dojímavé odkazy a veľkú láskavosť,“ dodala Alžbeta II. V Londýne však politickí lídri zahrnuli hlavu štátu chválami. Alžbeta II. sa stala kráľovnou už vo veku 25 rokov, keď sa Británia spamätávala z ničivých následkov druhej svetovej vojny. Počas svojho dlhého pôsobenia na tróne bola svedkom obrovskej politickej zmeny, sociálnych nepokojov i konca britskej ríše.

K prelomovému okamihu vo vláde kráľovnej sa v parlamente vyjadril aj britský premiér David Cameron, ktorý Alžbetu II. nazval „skalou stability“. „Na našu kráľovnú už ani nemôžeme byť viac hrdí. Slúži svojej krajine s neochvejnou eleganciou, dôstojnosťou a slušnosťou a želám si, aby ešte dlho slúžila,“ povedal.

Cameron už v predvečer kráľovninho rekordu povedal, že „počas uplynulých 63 rokov vládnutia je Jej Veličenstvo pevným bodom v neustále sa meniacom svete. Jej nezištný zmysel pre službu a povinnosť si vyslúžil obdiv nielen doma v Británii, ale i v celom svete. Dnes preto právom oslavujeme jej mimoriadny rekord a dôstojnosť, s akou reprezentuje svoju krajinu.“

V centrálnej časti Londýna sa dolu riekou Temža plavila na čele flotily kráľovská riečna loď Gloriana, a keď prechádzala okolo bojovej lode HMS Belfast, teraz natrvalo zakotvenej na rieke, tá vystrelila zo štyroch diel salvu. Buckinghamský palác pri historickej príležitosti zverejnil novú oficiálnu fotografiu kráľovnej, ako aj pamätnú mincu.

Alžbeta II. pôvodne vôbec vládnuť nemala

Za jej vlády sa vo Vatikáne vystriedalo sedem pápežov, rozšírila sa televízia, človek vstúpil na Mesiac či bol postavený a zbúraný Berlínsky múr.

Panovníčka zažila 12 premiérov, podnikla stovky zámorských ciest, odpovedala na viac ako tri milióny listov. Od roku 2007 najstaršia korunovaná hlava na britskom tróne sa v stredu 9. septembra stane aj najdlhšie vládnucim monarchom Británie s dĺžkou vládnutia 63 rokov a sedem mesiacov. Život panovníčky jednej z najmocnejších krajín sveta odjakživa sprevádzal silný zmysel pre povinnosť. Je symbolom kontinuity britskej monarchie, za všetkých okolností si zachováva úsmev a záujem.

A pritom pôvodne vôbec vládnuť nemala. Narodila sa 21. apríla 1926 ako Elisabeth Alexandra Mary Windsorová, najstaršia dcéra vojvodu z Yorku a Alžbety, rodenej lady Bowes-Lyonovej. Jej otec bol až druhým v následníckej línii. V decembri 1936 však jeho brat Eduard VIII. abdikoval, aby sa mohol oženiť s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou a z Alžbety bola razom následníčka trónu.

Vďačnosť, úcta a hrdosť. Tieto slová zahŕňajú môj vzťah k ľuďom tejto krajiny a celého spoločenstva.
kráľovná Alžbeta II.

V detstve ju prezývali Lilibet. S mladšou sestrou Margaret boli vzdelávané doma. Po vypuknutí druhej svetovej vojny mladučká Alžbeta v roku 1940 predniesla prvý rozhlasový prejav k deťom celého sveta. Za vojny pracovala v ženskej pomocnej službe. V lete roku 1951 jej otec, ktorý vládol ako kráľ Juraj VI., vážne ochorel. Zomrel vo februári nasledujúceho roka, keď bola Alžbeta v Keni. Mala dvadsaťšesť rokov, manžela a dve deti, napriek tomu pôsobila ako krehké dievčatko, ktoré sotva unesie ťažkú kráľovskú korunu.

„Vyzerá ako dievčatko a stala sa kráľovnou,“ písal vtedy britský denník The Daily Telegraph. Korunováciu prenášala televízia, čo bola vtedy prevratná novinka. Ako mladá kráľovná navštívila Alžbeta II. desiatky britských kolónií. Potom sa z impéria stalo voľné spoločenstvo a neskôr stratila Británia aj vplyv v Európe. Potom prišla Margaret Thatcherová, liberálna revolúcia, privatizácia, vojna o Falklandy a vôbec posilnenie britského ducha.

Október 2014. Kráľovná Alžbeta II. uprostred...
Jún 1953. Kráľovná Alžbeta II. na tróne.
+15Jún 1953. Kráľovná Alžbeta II. s manželom...

Panovníčka nestála bokom, v roku 1982 napríklad vzdala poctu britským silám v kontroverznom vianočnom posolstve po vojne Británie s Argentínou o Falklandy. Pri všetkých vladárskych povinnostiach však bola aj matkou. Kráľovská rodina zažívala často búrlivé časy, okrem iného sa tri z Alžbetiných štyroch detí (Charles, Anna, Andrew a Edward) rozviedli. Zrejme najbolestnejší bol rozchod Charlesa s princeznou Dianou. List, ktorým kráľovná v decembri 1995 vyzvala manželov k rozvodu, patril údajne k jej najťažším štátnickým krokom. Pár sa rozviedol pol roka nato.

Briti sa na Alžbetu II. a kráľovskú rodinu vôbec asi najviac hnevali začiatkom septembra roku 1997, po tragickej smrti Diany pri autonehode v Paríži. Kráľovská rodina bola na tradičnej dovolenke v Škótsku a dlho váhala s návratom do Londýna, hoci celá Británia pre Dianu trúchlila. Nakoniec prišli, vyjadrili ľútosť a usporiadali verejný pohreb. Až svadba Dianinho syna, princa Williama s pôvabnou Kate Middletonovou v roku 2011 priniesla isté zmierenie a napomohla zlepšiť obraz monarchie v očiach poddaných.

„Vďačnosť, úcta a hrdosť. Tieto slová zhŕňajú môj vzťah k ľuďom tejto krajiny a celého spoločenstva,“ vyhlásila Alžbeta II. v prejave pri príležitosti zlatého jubilea. V roku 1997 tiež spustila prvú oficiálnu internetovú stránku monarchie. O desať rokov neskôr pribudol kanál na serveri YouTube, potom aj profily na sociálnych sieťach Twitter a Facebook.

Kráľovná má rada psy a kone, jazdí na vychádzky krajinou. Za svoj život odchovala viac než 30 psov svojho najobľúbenejšieho plemena corgi. Stisk jej ruky je vraj prekvapujúco pevný. Na Slovensku ju mohli ľudia na vlastné oči vidieť v októbri 2008, keď počas dvoch dní navštívila Bratislavu a Vysoké Tatry.

Prečo nosí klobúky? Nahrádzajú kráľovskú korunu

  • Kráľovná miluje klobúky. Nie je to len módny doplnok, ale zásadná súčasť jej garderóby. Má ich viac ako päťtisíc. K niektorým sa vracia, iné si vzala len raz za život.
  • Po smrti dvorného klobučníka Phillipa Somervilla sa o pokrývky hlavy stará Rachel Trevor-Morganová. Odovzdáva tri až štyri modely pri každej dodávke.
  • Jeden klobúk vyjde Alžbetu II. zhruba na 1 300 eur, rad modelov je však oveľa drahších.
  • Kráľovský životopisec Robert Lacey vysvetľuje, prečo sú klobúky u aristokracie v obľube: „Možno povedať, že klobúk, ktorý je veľmi významným kusom odevu, v sebe nesie akúsi náhradu kráľovskej koruny. Reprezentuje sociálny stav.“
  • Klobúky sú v Anglicku pre aristokraciu spoločenskou nutnosťou. Klobúk vyjadruje postavenie, istú prestíž.
  • Pokrývky hlavy boli odpradávna nutné pre svadby. S klobúkom sa vystúpilo aj pred súdnu porotu.
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #monarchia #kráľovná Alžbeta II.