Junckerov prejav sprevádzali slovné prestrelky a bučanie

Slovné prestrelky, bučanie a potlesk v rokovacej sále budovy europarlamentu v Štrasburgu sprevádzali stredajšie vystúpenie predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera. Vo svojej prvej reči "O stave únie" od nástupu do čela európskej exekutívy vlani na jeseň sa venoval hlavne migračnej kríze, ale aj ďalším otázkam.

09.09.2015 13:49
európsky parlament, juncker, taliansko,... Foto: ,
Taliansky europoslanec Gianluca Buonanno prerušil Junckerov prejav v maske nemeckej kancelárky Merkelovej.
debata (63)

Šéf Európskej komisie preukázal tiež svoju povesť schopného rečníka a to nielen tým, že k europoslancom približne 80 minút striedavo hovoril v nemčine, angličtine a francúzštine.

„Občas ma môžete prerušiť. Ale nebudem vždy reagovať na všetko, čo poviete, pretože to, čo hovoríte, je bezcenné,“ povedal Juncker hneď pri prvej príležitosti šéfovi britskej protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigelovi Farageovi a ďalším poslancom tejto strany. Tí mali na úvod hlasné námietky proti tomu, že boli spolu s ostatnými europoslancami Junckerom označení za Európanov.

S Farageom potom neplánovane niekdajší luxemburský premiér pri prejave „skrížil kordy“ ešte niekoľkokrát. Napríklad, keď zo žartu oznámil, že práve o tomto známom odporcovi všetkého „bruselského“ uvažoval ako o svojom zástupcovi pre rokovania s vládou v Londýne, ktorá sa teraz snaží dosiahnuť zmeny svojho vzťahu s Európskou úniou.

Slovami, že v Európskom parlamente je možné skutočne všetko, zase Juncker reagoval na situáciu, keď si s ním priamo k rečníckemu pultu prišiel potriasť pravicou jeden z europoslancov v maske nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

„Pán predseda, mám problém. Som ešte len v polovici,“ povedal asi po hodine rozprávania Juncker šéfovi europarlamentu Martinovi Schulzovi. Potom oznámil, že prejav už vezme stručne. A skutočne to urobil. Písomná verzia, ktorú následne komisia zverejnila, obsahuje pasáže, napríklad o európskych sankciách proti Rusku, ktoré Juncker pred europoslancami úplne vynechal.

Juncker v stredu europoslancov nielen bavil, v mnohých veciach hovoril veľmi vážne. „EÚ nie je v dobrom stave a nemá zmysel, aby predseda komisie maľoval veci na ružovo,“ uviedol napríklad. „Je málo Európy v tejto európskej únii. Je málo únie v tejto Európskej únii,“ poznamenal inokedy.

Triezve slová avšak po Junckerovom prejave volil šéf europarlamentu Schulz, keď predsedovi komisie menom poslancov kondoloval a ďakoval, že prejav prišiel predniesť aj v zložitej rodinnej situácii. Matka šesťdesiatročného Junckera zomrela v nedeľu, jeho otec čelí vážnej choroby.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #Európsky parlament #kvóty #Jean-Claude Juncker