Trpezlivosť došla. Starostka Calais chce pustiť migrantov do Veľkej Británie

Starostka severofrancúzskeho Calais vyzvala v Londýne konzervatívnu britskú vládu Davida Camerona, aby prijala 3 500 migrantov čakajúcich v jej meste na prechod do Británie. Briti by podľa nej tiež mali pristúpiť na to, aby sa pohraničné kontroly vykonávali až na britskom území.

09.09.2015 15:49
utečenci, Calais Foto: ,
Utečenci v Calais sa už dlhé týždne snažia dostať cez tunel pod Lamanšským prielivom do Veľkej Británie.
debata (23)

Ak Cameron neprijme týchto utečencov, „bude to dôkaz, že pohŕda obyvateľmi Calais“, zdôraznila v utorok pred výborom pre vnútorné záležitosti britského parlamentu Natacha Bouchartová. Je starostkou Calais a poslankyňou za opozičnú pravicovú stranu Republikáni, ktorej šéfuje bývalý prezident Nicolas Sarkozy.

„Britská vláda vnucuje kontroly svojich hraníc na území mesta Calais. Presadzujete zákon na našom území, presadzujte si zákon na svojom území a všetko bude lepšie. Budete tak môcť lepšie kontrolovať vašu hranicu,“ povedala britským zákonodarcom francúzska politička. Pohrozila, že ak sa tak nestane, bude jej „morálnou povinnosťou“ s ohľadom na obyvateľov Calais otvoriť hranicu pri tuneli pod Lamanšským prielivom.

Rokovanie Bouchartovej v Londýne sa uskutočnilo v závere leta, ktoré poznamenali prakticky každodenné pokusy tisícky migrantov dostať sa aj za cenu ohrozenia svojho života tunelom do Veľkej Británie. Desiatka utečencov, ktorí prišli do Calais prevažne z Ázie a Afriky, pri týchto pokusoch prišli o život.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #utečenci #migračná kríza #Calais