Schwarzenberg: Klaus a Zeman podnecujú nenávisť voči utečencom

Bývalý český prezident Václav Klaus a súčasná hlava štátu Miloš Zeman svojimi výrokmi proti migrantom strašia Čechov a podnecujú ich k nenávisti voči utečencom, povedal predseda českej strany TOP 09 a bývalý minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.

09.09.2015 17:04
Karl Schwarzenberg Foto: ,
Predseda českej strany TOP 09 Karl Schwarzenberg.
debata (69)

Schwarzenberg, ktorého strana zároveň vyzýva Čechov na solidaritu a pomoc, kritizoval podľa servera Novinky.cz predovšetkým Klausovú petíciu. „Priznávam, že z tej petície mi je hnusne. Je to hnus, ako poprední predstavitelia nášho národa strašia a povzbudzujú nenávisť. To je to najhoršie, čo môže politik robiť,“ komentoval Schwarzenberg.

Výzvu proti imigrácii, ktorá apeluje napríklad na zabezpečenie hraníc či odmietanie kvót na prerozdeľovanie utečencov, zverejnil Klaus v sobotu. Následne ju podporil aj Zeman. Schwarzenberg vyhlásil, že týchto politikov už neberie vo svete nikto vážne. Opozičná TOP 09 sa ohradila proti xenofóbnym výrokom a nabáda na solidaritu a pomoc tým, ktorí ju potrebujú.

Česká republika je podľa Schwarzenberga krajinou, ktorá je schopná prijať väčší počet utečencov, ktorí unikajú pred vojnou. Výhodu vidí v tom, že spolu s vlnou migrantov môžu prísť tiež talentovaní ľudia. „Ideme do toho odvážne a s úsmevom a vítame ľudí, ktorí u nás chcú byť,“ povedal Schwarzenberg.

Zároveň je však podľa TOP 09 potrebné, aby žiadatelia o azyl rešpektovali české hodnoty a zákony. Schwarzenberg dodal, že v minulosti sa bojovalo proti rasizmu a nie je dôvod, prečo by sa s tým teraz muselo prestať.

Predstavitelia strany sa ohradili tiež proti povinným kvótam, o ktorých hovorí Európska únia. „Desaťmiliónová ČR sa vie postarať o niekoľko tisíc utečencov bez toho, aby jej to musel niekto administratívne nariaďovať,“ povedal podpredseda TOP 09 pre zahraničné vzťahy Marek Ženíšek.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #utečenci #Karel Schwarzenberg #nenávisť #Václav Klaus