Dánsko zastavilo kvôli utečencom vlakovú dopravu z Nemecka

Dánska železničná spoločnosť DSB zastavila v stredu kvôli stúpajúcemu počtu migrantov v súpravách prevádzku vlakov smerujúcich do krajiny z Nemecka. S odvolaním sa na hovorcu spoločnosti o tom informovala agentúra DPA. Migranti sa väčšinou snažia z Nemecka dostať cez Dánsko do Švédska.

09.09.2015 17:49 , aktualizované: 20:27
utečenci, dánsko, diaľnica, polícia, migranti, Foto: ,
V stredu uzavrela dánska polícia kvôli trom stovkám pochodujúcich migrantov diaľnicu vedúcu z Nemecka na sever Dánska.
debata (76)

Dôvodom zastavenia prevádzky medzi severonemeckým Flensburgom a juhodánským Padborgom je podľa hovorcu DSB zavedenie výnimočných pasových kontrol cestujúcich vo vlakoch z Nemecka. Vlaky sa nedostanú ani na trajekty, ktoré ich bežne prevážajú medzi nemeckým ostrovom Fehmarn a dánskym mestom Rødby na ostrove Lolland.

Štátna dopravná spoločnosť DSB opatrenia prijala na základe žiadosti polície. Ako dlho bude doprava medzi oboma členskými krajinami Európskej únie zastavená, zatiaľ nie je jasné. Migranti mieria z Nemecka do Dánska predovšetkým v snahe dostať sa ďalej cez Kodaň a úžinu Öresund do Švédska, kde chcú väčšinou žiadať o azyl. Dánsko nedávno prijímacie podmienky pre žiadateľov o azyl výrazne sprísnilo. Od nedele sa podľa portálu dw.com na cestu do Švédska cez Dánsko vydalo niekoľko sto utečencov.

Dánsko trvá na dodržiavaní európskych azylových pravidiel a už v utorok do Nemecka vrátilo prvú skupinu asi 20 utečencov, ďalší budú nasledovať. V stredu dopoludnia uzavrela dánska polícia kvôli trom stovkám pochodujúcich migrantov diaľnicu vedúcu z Nemecka na sever Dánska. V prístave Rodby polícia zadržala na palube jedného z trajektov asi stovku migrantov. Ďalším trajektom, na ktorých palubách sú ďalší migranti, policajti nepovolili vplávať do prístavu. Lode tak musia čakať na mori.

Približne 80 migrantov zadržala vo vlaku na ceste do Dánska v severnej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko tiež nemecká polícia. Ponúkli im ubytovanie v záchytnom zariadení, polícia však odmietla ich donútiť opustiť vlak násilím a radšej vyjednávala. Už v utorok nechala nemecká polícia prejsť hranicu s Dánskom 170 migrantom bez potrebných dokumentov po tom, čo sa zdráhali odísť s nimi do azylového strediska.

Dánsky parlament iba minulý týždeň schválil zníženie sociálnych výhod pre novoprijatých utečencov v rámci úsilia tamojšej vlády spraviť pre nich Dánsko menej príťažlivým. V pondelok dánska vláda na svoje opatrenia dokonca upozorňovala správami v libanonských novinách.

Polícia vyjadrila nádej, že vzburu v Rodby sa jej podarí vyriešiť prostredníctvom dialógu. Migrantom v tomto meste ponúkajú dočasné prístrešie v športovej hale a školách, obyvatelia sa snažia pomôcť potravinami a oblečením. Dánske úrady vyhlasujú, že migranti sa musia zaregistrovať alebo sa vrátiť do Nemecka.

Podľa príspevku polície na sieti Twitter zo stredajšieho poludnia utieklo z jedného z vlakov odstavených v Rodby 30 ľudí, väčšinu z nich sa však podarilo znova zadržať. V pohraničnom meste Padborg na juhu Dánska medzitým uzavreli úsek diaľnice E45 po tom, ako spozorovali popri ňom kráčať približne 300 ľudí.

V rámci hromadného presunu migrantov a utečencov prišlo z Nemecka do Dánska od nedele najmenej 1 500 osôb. Dánska vláda chcela uplynulých dňoch dosiahnuť dohodu o tranzite týchto ľudí do Švédska, Štokholm však takýto krok vylučuje.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #Dánsko #vlaková doprava