Rusko buduje na hranici s Ukrajinou vojenskú základňu, tvrdí Reuters

Rusko začalo stavať obrovskú vojenskú základňu s muničnými skladmi a kasárňami pre niekoľko tisíc vojakov 25 kilometrov od ukrajinskej hranice, čo naznačuje, že sa Kremeľ pripravuje na zdĺhavú patovú situáciu s Kyjevom, napísala to v stredu agentúra Reuters.

09.09.2015 22:43
debata (114)

Z verejne prístupných dokumentov vyplýva, že základňa bude mať po dokončení vlastný plavecký bazén, klzisko na korčuľovanie i holičstvo. Tento týždeň robotníci vztýčili plot v kukuričnom poli v dedine Soloti, aby vyznačili hranice základne, a vyzvali reportéra agentúry Reuters na odchod. Obvinili ho, že je ukrajinským špiónom.

Na takmer rovnakom mieste bola vlani v apríli, keď na opačnej strane hranice prebiehali intenzívne boje, zaznamenaná zvýšená vojenská aktivita. Svedkovia tam videli eskadru útočných vrtuľníkov Mi-24, vojenské stany a nákladné vozidlá. Rusko popiera svoju vojenskú prítomnosť na Ukrajine.

Ruské ministerstvo obrany neodpovedalo na písomne položené otázky agentúry Reuters o tom, aký účel bude mať budovaná vojenská základňa a či nejako súvisí s ukrajinským konfliktom. Podľa tendra zverejneného na webovej stránke ruskej vlády zakupki.gov.ru ministerstvo stavia základňu s rozlohou 300 hektárov pri mestečku Valujki neďaleko Soloti.

Bude na nej deväť kasární pre 3 500 vojakov a sklady pre raketové strely, delostrelecké granáty a ďalšiu muníciu s celkovou rozlohou vyše 6 000 štvorcových metrov, pokračuje Reuters. Z tendra ďalej vyplýva, že tam bude veľký výcvikový komplex a ošetrovňa s 50 posteľami, ktorú bude možné rozšíriť v prípade „masívneho prílevu zranených“.

Presné umiestnenie základne tender nespomína, ale obyvatelia Soloti si myslia, že ho budú mať pod nosom. „Budujú tam vojenské mesto,“ tvrdia. Podľa agentúry Reuters by prvá etapa výstavby mala byť ukončená do konca apríla 2016.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenská základňa #kríza na Ukrajine