Summit k situácii na Donbase sa uskutoční 2.októbra v Paríži

Stretnutie najvyšších predstaviteľov Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny venované kríze na východe Ukrajiny sa uskutoční 2. októbra v Paríži. Dohodli sa na tom v stredu počas telefonického rozhovoru Angela Merkelová, François Hollande, Vladimir Putin a Petro Porošenko.

09.09.2015 22:53
debata

Už túto sobotu budú v Berlíne o rovnakom probléme rokovať ministri zahraničia štyroch európskych krajín, oznámila ruská agentúra TASS. Štvorica štátnikov sa podľa ruskej agentúry počas telefonického rozhovoru zhodla, že prímerie na Ukrajine, vyhlásené 1. septembra, sa vcelku dodržiava. Podľa správ médií z donbaského bojiska sa výrazne znížil počet ozbrojených stretov, rovnako ako počty obetí.

O sobotňajšej schôdzke v Berlíne rokovali aj ministri zahraničia Ruska a Nemecka Sergej Lavrov a Frank-Walter Steinmeier. Aj oni ocenili dodržiavaný pokoj zbraní na Donbase, ale zároveň zdôraznili, že k podpore prímeria je potrebné prijať ďalšie kroky.

Merkelová, Hollande, Putin a Porošenko takisto poukázali na význam uzavretia novej zmluvy o odsune zbraní z donbaského frontu. Dohody, ktoré pripravujú diplomati v bieloruskom Minsku, by podľa nich mali doplniť aj náležitý monitoring a kontrolu na mieste. Prispieť by k tomu mali stále pozorovateľské stanovištia kontrolórov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) rozmiestnené po celej línii frontu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande #summit #Donbas #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko