Nemecký vicekancelár: Utečenci by mohli pomôcť zmierniť nedostatok pracovníkov

Rekordný prílev utečencov by mohol pomôcť zmierniť nedostatok pracovníkov v určitých profesiách v Nemecku a firmy by mali spustiť školiace programy pre žiadateľov o azyl, aby sa urýchlilo ich začlenenie do spoločnosti. Vyhlásil to vo štvrtok nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

10.09.2015 14:54 , aktualizované: 21:49
debata (352)

Počet úmrtí v krajine predstihuje počet pôrodov a Berlín preto odhaduje, že obyvateľov v produktívnom veku v Nemecku ubudne do roku 2030 o šesť miliónov. Niektoré nemecké firmy vyhlasujú, že už teraz zápasia s tým, aby zaplnili prázdne pracovné miesta.

Minister v Spolkovom sneme povedal, že je dôležité utečencov rýchlo integrovať, aby sa zabezpečilo, že sa stanú prínosom, nie bremenom, pre najväčšiu ekonomiku Európy. „Ak sa nám podarí rýchlo zaškoliť tých, čo k nám prichádzajú, a dostať ich do práce, potom vyriešime jeden z našich najväčších problémov v ekonomickej budúcnosti našej krajiny: nedostatok ľudí s potrebnou kvalifikáciou,“ povedal Gabriel podľa tlačovej agentúry Reuters.

„Ale sú tu aj riziká,“ dodal a poukázal na nebezpečenstvo, že utečenci sa možno správne nezačlenia do nemeckého každodenného života, ak nedostanú jazykové školenie. Približne 77 percent uchádzačov o azyl a vojnových utečencov je v produktívnom veku, uviedol v správe minulý mesiac Inštitút pre výskum zamestnanosti (I­AB).

Nemecko sa teší z rekordne nízkej nezamestnanosti a tvrdí, že nemusí zvyšovať dane ani obetovať svoj vyrovnaný štátny rozpočet, aby zvládlo najväčší prílev utečencov od druhej svetovej vojny. Niektoré štáty EÚ, predovšetkým tie menšie na východe únie, odmietajú výzvy na prijatie tisícov utečencov a ako dôvod uvádzajú vyššiu nezamestnanosť a obavy, že moslimskí migranti sa možno nezačlenia do zväčša jednoliatych spoločností, uviedla agentúra Reuters.

Do Európy prúdia tento rok státisíce ľudí, ktorí utekajú pred vojnami a chudobou v Afrike, na Blízkom východe a v Ázii. Nemecká firma Siemens napríklad minulý týždeň oznámila, že rada prijme utečencov a zaradí ich do svojho učňovského programu. Zväčšenie populácie v produktívnom veku vďaka prisťahovalcom pomôže zvýšiť nemecký ekonomický rast o 1,7 percenta do roku 2020, vypočítal ekonóm spoločnosti Unicredit Andreas Rees.

Prerozdelenie 160 000 utečencov je kvapka v mori

Nový plán Európskej komisie na prerozdelenie celkom 160 000 utečencov medzi krajiny EÚ je len kvapkou v mori. Vo štvrtok to v nemeckom parlamente podľa agentúry DPA vyhlásil vicekancelár Sigmar Gabriel.

Ten dodal, že len do Nemecka tento rok prišlo 450 000 utečencov, z toho 105 000 ich pribudlo za august. „Prerozdelenie je prvým krokom,“ povedal Gabriel. „Dalo by sa povedať, že je to kvapkou v mori, ktorá nevyrieši všetko,“ dodal. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu v Európskom parlamente ohlásil zámer rozdeliť medzi štáty únie 120 000 ďalších utečencov.

Už skôr komisia požiadala o redistribúciu 40 000 utečencov. Cieľom tohto opatrenia je uľaviť Grécku, Taliansku a Maďarsku, ktoré čelí prívalu utečencov. Nie všetky štáty EÚ s návrhom súhlasia, proti je napríklad Česká republika či Slovensko.

Väčšina utečencov mieri do Nemecka či Švédska. Nemecko očakáva, že tento rok do krajiny príde približne 800 000 utečencov. Podľa prieskumu verejnej mienky spoločnosti YouGov uviedla pätina opýtaných obyvateľov Nemecka, že už najmenej raz na podporu utečencov prispeli, prípadne im pomohli iným spôsobom. Ďalších asi 23 percent oslovených vyhlásilo, že zatiaľ nijako nepomohli, ale majú to v pláne.

352 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #vicekancelár