Rakúsko kvôli utečencom pozastavilo železničnú dopravu do Maďarska

Rakúske železnice ÖBB vo štvrtok kvôli dlhotrvajúcemu náporu utečencov pozastavili vlakovú dopravu medzi Rakúskom a Maďarskom. Zrušenie spojov, ktoré ÖBB vo vyhlásení na svojom webe vysvetlila ako následok masívneho preťaženia, sa týka medzinárodných expresov Railjet, aj cezhraničných regionálnych vlakov.

10.09.2015 15:54
utečenci, migranti, hranice, maďarsko, rakúsko Foto: ,
Na hraniciach medzi Maďarskom a Rakúskom sa hromadia tisícky utečencov. Rakúske železnice tento nápor nezvládajú.
debata (2)

Až do odvolania tiež nie je možné zakúpiť lístky do maďarských cieľových staníc. Maďarské železnice preto vypravujú náhradné spoje do stanice Hegyeshalom na hranici s Rakúskom. Prechodné zrušenie vlakovej dopravy sa dotýka predovšetkým východnej rakúskej spolkovej krajiny Burgenland.

Železnice uviedli, že v oblasti burgenlandského Neusiedl am See a dolnorakúskeho Brucku an der Leitha, ktoré s Burgenlandom hraničia, zaviedli náhradnú autobusovú dopravu. Tá má uľahčiť cestu dochádzajúcim za prácou a do školy.

Medzi Nickelsdorfom, ktorý leží na rakúsko-maďarskom hraniciach, kyvadlovo jazdia vlaky do Viedne, kde cestujúci musia prestúpiť na ďalšie spoje mieriace na západ krajiny. Spoločnosť ÖBB v súvislosti s neklesajúcim príchodom utečencov vyzvala dobrovoľníkov a prevádzkovateľov autobusovej dopravy, aby už žiadnych ďalších migrantov zatiaľ na stanicu neprivážali.

Prichádzajúci vysídlenci v spojení s utečencami, ktorí na staniciach stále na vlak čakajú, už od rána prekročili kapacitu všetkých vlakových spojov. Maďarskej železnice MÁV oznámili, že kvôli pozastaveniu prevádzky vlakov rakúskych dráh začali vypravovať náhradné spoje do pohraničnej stanice Hegyeshalom. Upozornili však cestujúci, že na trati Budapešť-Hegyeshalom môžu očakávať meškanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Maďarsko #Rakúsko #utečenci #migračná kríza