Migranti vítali Merkelovú v Berlíne potleskom

Migranti vo štvrtok vítali nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú potleskom, keď prišla na návštevu prijímacích centier v Berlíne. Vyhlásila tam, že naučiť sa nemčinu a nájsť si prácu sú najlepšie spôsoby, ako do spoločnosti začleniť tisíce nových utečencov, ktorých Nemecko očakáva.

10.09.2015 18:55
utečenci, migranti, merkelová, selfie, berlín Foto: ,
Merkelová sa bez problémov fotila s migrantmi.
debata (107)

Migranti vytiahli svoje mobilné telefóny a fotografovali si Merkelovú, keď sa rozprávala s novinármi v centre na spracovanie žiadostí o azyl na predmestí Berlína. „Osud každého človeka budeme brať vážne,“ povedala Merkelová a dodala, že sa stretla so sýrskou rodinou, ktorá ušla z mesta Kobané na hranici s Tureckom.

Mesto je zničené bojmi medzi kurdskými bojovníkmi a teroristickou organizáciou Islamský štát (IS), pripomenula tlačová agentúra DPA. Nemeckí politici a poprední podnikatelia zdôraznili, že je dôležité nájsť prácu pre migrantov, keďže práve to je najlepší nástroj na ich začlenenie do spoločnosti a na posilnenie pracovnej sily v Nemecku, ktorá sa podľa predpovedí zmenší do roku 2030 o šesť miliónov zamestnancov. Obyvateľstvo totiž starne a pôrodnosť je stále nízka.

Deti, „ktoré sa nemčinu rýchlo naučia v materskej škole“, môžu hrať aj dôležitú úlohu v uľahčovaní integrácie, uviedla Merkelová. Kancelárka navštívi tiež „uvítaciu hodinu“ určenú žiakom z rodín migrantov v škole v hlavnom meste. Merkelovej koaličná vláda ubezpečila verejnosť, že vláda si môže dovoliť prijať bezprecedentný počet ľudí žiadajúcich azyl v Nemecku, ktoré tento rok očakáva približne 800 000 takýchto žiadostí.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #selfie #migranti