Židovský starček spláca dlh, zachraňuje Sýrčanov

Nebyť šľachetnosti Britov pred vypuknutím druhej svetovej vojny, zrejme by neskôr zahynul v nacistických plynových komorách. George Weidenfeld sa vyhol prízraku holokaustu, keď sa mu podarilo uniknúť z rodného Rakúska po jeho obsadení Adolfom Hitlerom.

11.09.2015 10:00
Sýria, utečenci Foto: ,
Sýrski utečenci. Ilustračné foto.
debata (10)

Weidenfeld nezabudol, čo znamená pomôcť ľuďom, ktorých ohrozuje vojna. Rozhodol sa zachraňovať utečencov zo Sýrie.

Z vďačnosti za svoj jeden zachránený život chce dostať do bezpečia stovky ľudí. Weidenfeld je rodák z Viedne, ktorému sa v roku 1938 naskytla šanca nasadnúť do vlaku, čo odviezol preč židovské deti, ktoré sa potom na lodi doplavili do Británie, kde sa ich ujali náhradné rodiny. (Bol starší z tých, čo boli v tzv. kindertransporte, lebo mal vtedy už 19 rokov.)

Mládenec, ktorý prišiel na britskú pôdu s pár šilingami vo vrecku, sa po skončení vojny uchytil. Začal podnikať a vybudoval knižné vydavateľstvo nesúce jeho meno. Dnes už 95-ročný Weidenfeld zdôrazňuje, že pomoc Sýrčanom považuje za svoju povinnosť: „Kresťania v tridsiatych rokoch minulého storočia pomohli tisícom Židov, najmä ženám a deťom, čím ich zachránili pred istou smrťou. Musím splatiť dlh,“ povedal podľa novín Times of Israel. Keďže pred holokaustom ho zachránili britské kresťanské dobročinné skupiny, rozhodol sa pomáhať kresťanom zo Sýrie. Na kritiku od niektorých ľudí, že si vyberá osoby podľa vierovyznania, odpovedá, že sú predsa ďalší, ktorí sa podobne môžu postarať o moslimov.

Weidenfeld sa pustil do záchrannej operácie začiatkom leta tohto roku. Zabezpečil im odchod z vlasti do Poľska. „Ako niekdajší utečenec financoval záchranu 42 sýrskych kresťanských rodín, ktoré sa bezpečne presídlili do Varšavy,“ napísal server Townhall. Celkovo sa tak postaral o 149 ľudí. Je to len začiatok, pretože Weidenfeld počíta s pokračujúcou pomocou. „Jeho cieľom je dostať zo Sýrie viac ako dvetisíc osôb v najbližších mesiacoch,“ uviedla agentúra JTA.

Náklady na prvú časť dobročinnej operácie Weidenfeld vyčíslil v prepočte na približne 300-tisíc eur. Presídlením sýrskych kresťanov sa jeho aktivita nekončí. „Nadácia, ktorú založil, bude počas 12 až 18 mesiacov finančne podporovať sýrskych kresťanov v Poľsku, kým sa nepostavia na vlastné nohy a nezačlenia do spoločnosti,“ poznamenala JTA.

Mimochodom, prvá časť dobročinnej akcie sa uskutočnila v úplnej tajnosti. Weidenfeld chcel uchrániť pred možnými perzekúciami príbuzných sýrskych kresťanov, ktorí sa nachádzajú v Sýrii. Zjavne nemá v úmysle zverejňovať mená ľudí, ktorým už pomohol, rovnako neskôr ani tých, ktorým sa chystá podať pomocnú ruku.

Do akcie sa zapojil aj Britský židovský národný fond. Spolupracuje s Weidenfeldom a zháňa darcov. Vedenie fondu síce zvažovalo, či sa má zaoberať niečím, čo sa netýka jeho poslania, ktorým je podpora Izraela a presadzovanie židovských záujmov, ale nakoniec sa jednoznačne priklonilo k staručkému filantropovi. „Rozmýšľali sme nad tým, ako by sme sa cítili, keby veľká skupina kresťanov mala možnosť zachrániť Židov pred holokaustom, ale odmietla by to urobiť,“ podotkol podľa Townhall podpredseda fondu Michael Sinclair.

Weidenfeld prízvukuje, že vie, že nie je v jeho silách garantovať bezpečie všetkým, ktorí to potrebujú. Každý jeden život však považuje za dôležitý, pričom vidí vo svojom konaní veľa symboliky: „Je mi jasné, že nemôžem zachrániť každého, ale cítim dôležitosť toho, že Žid, ktorý prežil holokaust, podáva pomocnú ruku kresťanom, čo sa ocitli v najväčšej núdzi,“ podčiarkol podľa Times of Israel.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #holokaust #utečenci