Islamisti vraj v Iraku a Sýrii vyrábajú chemické zbrane

Americká vláda je stále viac presvedčená o tom, že radikálna skupina Islamský štát (IŠ) v Sýrii a v Iraku vyrába a používa chemické zbrane. S odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa to v piatok uviedla stanica BBC.

11.09.2015 09:57
debata (16)

Spojené štáty zistili najmenej štyri prípady, keď bojovníci IŠ použili chemické zbrane na oboch stranách iracko-sýrskej hranice. Použité chemikálie boli podľa činiteľa v podobe prášku. Washington si myslí, že IŠ má zvláštne tím poverený výrobou týchto zbraní.

„Používajú horčicový plyn (yperit). Vieme, že áno,“ povedal činiteľ. Islamskí radikáli podľa Washingtonu zrejme používajú yperit vo forme prášku, ktorý vloží do tradičnej výbušniny, napríklad do munície pre mínomety.

Islamský štát obsadil na severe Sýrie a Iraku rozsiahle územia, na ktorých tvrdo presadzuje radikálne poňatie islamu. Proti jeho silám bojujú vládne jednotky a niektoré ďalšie ozbrojené skupiny v týchto arabských krajinách, za pomoci leteckých úderov potom i medzinárodnej koalície na čele so Spojenými štátmi.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #chemické zbrane #Islamský štát