Na rakúsku hranicu prichádzajú tisícky migrantov, diaľnicu A4 uzavreli

Na rakúsko-maďarský prechod v Nickelsdorfe prišlo od polnoci už 3 600 migrantov. Rakúske úrady sa rozhodli z bezpečnostných dôvodov uzavrieť diaľnicu A4 pri hraniciach s Maďarskom, pretože po tejto ceste kráčajú peši do Viedne desiatky migrantov.

11.09.2015 10:29 , aktualizované: 13:31
utečenci, Rakúsko Foto: ,
Migranti v Nickelsdorfe.
debata (35)

Utečencov priviezli k hraniciam vlaky, odtiaľ potom išli peši. Okrem tlačenice spôsobenej veľkým množstvom ľudí k žiadnym nepokojom nedošlo.

V okolí hraničného prechodu utečencov rozdelili do štyroch miest, kde mohli stráviť noc. Hranice medzi Maďarskom a Rakúskom boli utečeneckej vlne vystavené aj cez víkend, keď ju prekročilo 14-tisíc migrantov. Väčšina tých, ktorí do Rakúska pricestovali z Maďarska, ďalej zamierili do Nemecka.

Policajný riaditeľ v spolkovej krajine Burgenland Hans Peter Doskozil uviedol, že len vo štvrtok prišlo 7 500 ľudí. Burgenlandská polícia očakáva, že počet utečencov prichádzajúcich na rakúsko-maďarskú hranicu bude v budúcich dňoch veľmi veľký.

Migranti sa boja 15. septembra

Ďalšie tisícky utečencov sa hromadia na srbsko-maďarskej hranici, kam prichádzajú cez Grécko a Macedónsko. Ako poznamenala srbská televízia RTS, utečenci sa snažia dostať ďalej do Európy ešte pred 15. septembrom, po tomto dátume sľúbila Budapešť zaviesť oveľa prísnejšiu ochranu hraníc.

Budapešť chce k zastaveniu mohutnej utečeneckej vlny povolať vojakov, potrebný zákon však musí ešte schváliť parlament. Ak prejde, armáda získa právo zapojiť sa do boja s kriminálnymi deliktami a použiť zbrane pri ochrane hraníc. Vojaci budú mať právo zastavovať autá, uzatvárať nebezpečné zóny, presadzovať svoje opatrenia silou a v prípade potreby tiež obmedzovať osobnú slobodu.

Na južnej hranici Maďarska sa už momentálne pohybuje asi 3 800 vojakov, uviedol vo piatok maďarský minister obrany István Simicskó. Ich hlavnou úlohou je podľa neho pomáhať so stavbou plotu, ktorý vzniká na hranici so Srbskom. Každý deň postavia vraj až desať kilometrov. Plot má byť vysoký štyri metre a vzniká na 175 kilometrov dlhej hranici.

Hranice Macedónska a Grécka denne prekročia tisícky

Hranice medzi Macedónskom a Gréckom prekročilo za jediný deň zhruba 7 600 migrantov, z ktorých väčšina uteká z vojnou zmietanej Sýrie. Utečenci sa až k hraniciam dostali najmä z gréckych ostrovov, ktoré ležia najbližšie k Turecku.

„Od našich gréckych kolegov máme informácie, že ďalšie autobusy sú na ceste, takže ľudia budú neustále prichádzať,“ uviedla Alexandra Krauseová z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Úrady uvádzajú, že tento rok prešlo do Macedónska viac ako 160-tisíc utečencov. Táto bývalá juhoslovanská republika je pre migrantov tranzitnou krajinou na cesto do Srbska, odkiaľ utečenci pokračujú cez Maďarsko do bohatších štátu EÚ, najmä do Nemecka. Prichádzajú hlavne z Grécka, menší počet putuje aj cez Bulharsko.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #migranti #migračná kríza