Sklapla sýrska pasca

Sýrskeho prezidenta Bašára Asada už od roku 2011, keď v krajine vypukla občianska vojna, ako politika pochovávajú pravidelne. Zdá sa, že v tomto smere želanie nielen sýrskej opozície zostane stále iba želaním.

11.09.2015 11:00
Sýria, Bašar Asad, Baššár al-Asad, Foto:
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (243)

„Vzhľadom na to, že ani jedna strana nemá v občianskej vojne prevahu (režim Asada a sýrska opozícia – pozn. red.) Západ pripúšťa možnosť dialógu s vládou prezidenta Asada,“ konštatuje nemecký Bild. Opiera sa pritom o svoje zdroje, podľa ktorých „Rusko a USA nepriamo rokujú s Asadovým táborom o pakte proti ozbrojencom z teroristického Islamského štátu“. Pritom podľa novín vysokopostavení diplomati tvrdia, že súčasný sýrsky líder nemôže byť súčasťou riešenia. Bližšie k pravde však bude nemecký šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

„Migračná kríza (v Európe) si vyžaduje čo najrýchlejšie vyriešenie otázky občianskej vojny v Sýrii. Nemecko plne podporuje plán rozhovorov v Ženeve za účasti dôležitých regionálnych hráčov. Alternatíva Asad alebo Islamský štát nesmie existovať!“ vyhlásil Steinmeier. A uvedomujú si to aj Američania. Podľa denníka La Repubblica USA síce nenávidia Asada, ale boja sa ho zvrhnúť. „V Sýrii vznikla absurdná situácia: verbálne USA a ich spojenci žiadajú pád prezidenta krajiny Bašára Asada, ale v praxi sa Washington ešte viac obáva tých, ktorí by ho mohli vymeniť,“ konštatuje taliansky denník. Podľa neho pritom v Sýrii ešte nie je všetko stratené. Ale iba v prípade, že strany zainteresované na konflikte otvoria oči a vzdajú sa svojich plánov, o ktorých vedia, že sú nereálne.

Podľa odborníka na Sýriu Joshua Landisa existuje v súčasnej situácii jediné východisko: zastaviť boje. „USA ani Saudská Arábia s tým nebudú súhlasiť. Zastavenie paľby by totiž znamenalo, že Asad ostane v prezidentskom kresle a jastrabi vo Washingtone pritom požadujú jeho politickú smrť,“ dodáva taliansky odborník.

Existuje ešte jedna možnosť. Asadova armáda vyzbrojená Ruskom zaznamená na fronte úspech. V takom prípade IŠ utrpí v Sýrii porážku a z Iraku ho vytlačia. Islamským radikálom tak zostane jediná cesta – obsadiť blízkovýchodné monarchie – Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Katar a Bahrajn. Možno aj Omán. „V takom prípade budú spojencov musieť brániť USA a Británia a v prípade Jordánska Izrael. Nebude to už o bombardovaní pre televízne kamery, ale o nasadení pozemných jednotiek sprevádzané nepredvídaným vývojom,“ upozorňuje politológ Igor Kabardin, citovaný agentúrami. Podľa neho v takom prípade bude mať prevahu Irán. A tu kdesi vraj treba hľadať odpoveď na otázku, prečo majú vo Washingtone hlavu v smútku zo zvýšených dodávok ruských zbraní Damasku. Najnovšia aktivita Moskvy totiž môže spustiť reťazovú reakciu kociek geopolitického domina. V takom prípade má Rusko slušné šance pribrzdiť americkú stratégiu v oblasti. Na prípadne novú by Washington potreboval čas a toho dnes už niet.

„Sýrska pasca sklapla a vnútri zostalo veľa hráčov. Otázkou je, komu z nich sa podarí z nej dostať, hoci aj s odretou kožou, a kto v nej stvrdne navždy,“ sumarizuje politológ Kabardin.

© Autorské práva vyhradené

243 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #sýrska kríza #Bašár al-Asad