Utečenci na Blízkom východe: Stratili sme nádej

Libanon je počtom obyvateľov takmer rovnako veľká krajina ako Slovensko, len rozlohou päťkrát menšia. Dnes tam žije vyše milióna utečencov zo Sýrie, teda štvrtina obyvateľstva. Libanon je krajinou, kde je najviac utečencov v prepočte na počet obyvateľov na svete. Koľko táto krajina a utečenci, ktorí tam žijú, zvládnu bez dostatočnej pomoci zo sveta?

11.09.2015 12:00
Jordánsko, sýrski utečenci Foto: ,
Sýrska matka s dcérou v utečeneckom tábore v Jordánsku.
debata (44)

Zo Sýrie podľa oficiálnych údajov OSN utiekli za päť rokov konfliktu štyri milióny ľudí. Väčšina z nich je v susedných krajinách. Najviac v Turecku – takmer dva milióny, okrem Libanonu ich prichýlilo Jordánsko – vyše 600-tisíc, ale aj Irak, kde je takmer štvrť milióna utečencov zo Sýrie.

OSN tiež pripomína, že len 12 percent utečencov v tomto regióne žije vo formálnych utečeneckých táboroch. V Turecku žije v 23 táboroch zriadených vládou približne štvrť milióna sýrskych utečencov, v Libanone polovica prežíva v stanoch a táboroch, kde žijú pod hranicou chudoby, v Jordánsku väčšina utečencov žije mimo táborov tiež pod hranicou chudoby.

Mnohí prežívajú v týchto podmienkach už roky. Posledné peniaze, ktoré pri úteku mali, už dávno minuli. „Cítim sa tu ako vo väzení… Stratili sme akúkoľvek nádej,“ hovorí pracovníkom OSN matka troch detí, ktorá našla útočisko v Jordánsku. Byt, ktorý si predtým prenajímali, si už nemôžu dovoliť a legálne sa nemôžu zamestnať. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) mimo táborov žije v Jordánsku vyše pol milióna ľudí. Mnohí sa aj zadlžili, prežiť pre nich znamená jesť ešte menej ako doteraz alebo chodiť po žobraní. Podobne je to v Libanone. Aj tam si utečenci často kupujú jedlo na úver a ich deti namiesto toho, aby chodili do školy, žobrú.

Sýrčanka Nada al-Hamed so svojím synčekom v... Foto: SITA/AP, Bilal Hussein
Libanon, sýrski utečenci Sýrčanka Nada al-Hamed so svojím synčekom v utečeneckom tábore v Libanone.

Dôvodom tejto situácie sú aj nižšie finančné zdroje, ktoré má OSN na pomoc krajinám, kde utečencov prichýlili. Pre nedostatok financií bola pozastavená potravinová pomoc pre 229-tisíc utečencov v Jordánsku. „Neviem, ako si poradíme bez potravinových lístkov,“ hovorí 48-ročný Abu Abdulláh zo sýrskeho mesta Aleppo, ktorý žije v Jordánsku so ženou a 10 deťmi. Svetový potravinový program pritom v júli hlásil krízový nedostatok financií. Pozornosť donorov vo svete sa totiž v uplynulých rokoch obrátila na ďalšie konfliktné oblasti – Líbyu, Irak, Jemen či Južný Sudán, financie potrebovala aj západná Afrika po vypuknutí epidémie eboly či Nepál po zemetrasení.

Program OSN na pomoc utečencom zo Sýrie v tomto regióne tento rok získal len 37 percent toho, čo potrebuje. Nedostatok financií cítiť všade. Približne 700-tisíc sýrskych detí utečencov minulý školský rok nechodilo do školy. Ani nie polovicu z požadovaných vyše 900 miliónov dolárov na tento rok pre Sýriu a okolité krajiny dostal Unicef – Detský fond OSN. Ten včera varoval, že utečenecká kríza v Európe sa len zhorší, ak Sýria a celý región nebude mať dostatočnú humanitárnu pomoc. „Každý Sýrčan, s ktorým som hovoril, by radšej zostal vo svojej krajine, ak by sa tam cítil bezpečne,“ uviedol Peter Salama, regionálny riaditeľ Unicef pre Blízky východ a severnú Afriku. „Riskujú svoje životy a životy svojich detí, aby utiekli do Európy, pretože nemajú inú možnosť a nevidia budúcnosť pre svoje deti,“ dodal.

Ani situácia v utečeneckých táboroch, kde tisíce ľudí zostávajú už roky, nie je ružová. Tábory sa pritom rozrastajú. Utečenecký pôvodne stanový tábor Zaatari v púšti na severe Jordánska bol otvorený pred troma rokmi pre približne sto sýrskych rodín. Dnes je najväčším utečeneckým táborom na Blízkom východe a stany nahradili prefabrikované prístrešky.

Sýrsky chlapec sa hrá s autíčkom pred stanom v... Foto: SITA/AP, Bilal Hussein
Libanon, sýrski utečenci Sýrsky chlapec sa hrá s autíčkom pred stanom v utečeneckom tábore pri libanonskom meste Bar Elias.

Táborom prešli už státisíce ľudí, niektorí sa vrátili do Sýrie kvôli príbuzným, veľká časť odišla, niektorých prichýlili domáci Jordánci. Teraz v ňom žije 81-tisíc ľudí, polovicu tvoria ženy a dievčatá. V tábore majú základnú pomoc, okrem prístrešku približne 35 litrov vody na osobu a jedlo s výživovou hodnotou 2 100 kalórií denne a doplnkovú stravu. V obrovskom priestore fungujú pre približne 28-tisíc detí tri školy – dievčatá sa učia doobeda, chlapci poobede. Každé tretie dieťa však do školy nechodí. Sú tu však aj mladí dospelí, niektorí v Sýrii študovali na univerzite, ale doštudovať nestihli.

V tábore sú dve poľné nemocnice s 55 lôžkami a pár ďalších zdravotníckych zariadení. Je tam pôrodnica, týždenne sa priemerne narodí 68 detí. Aj tam však majú ľudia hnačky, infekcie dýchacích ciest a sú tam ľudia, ktorých zožiera rakovina, trpia hypertenziou či cukrovkou. Problémom pre mnohých utečencov podobne ako v Libanone je aj to, že nemôžu legálne pracovať. V tábore majú utečenci 2 500 obchodíkov, jordánske úrady teraz zvažujú, že dovolia ich legalizáciu.

Štyri milióny Sýrčanov svoju krajinu opustili. Vyše 7,6 milióna Sýrčanov však ušlo zo svojich domovov a zostávajú utečencami vo svojej krajine, pričom k nim sa pomoc dostáva ešte ťažšie. Humanitárnu pomoc podľa OSN potrebuje celkovo až 12,2 milióna Sýrčanov.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #utečenci #Jordánsko #UNHCR #utečenecký tábor