Stredozemné more prekonalo tento rok 432-tisíc migrantov, môžu prísť milióny

Do Grécka tento rok podľa odhadov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prišlo viac ako 175-tisíc Sýrčanov, ich počet sa zvýšil najmä v posledných dňoch. Celkom Stredozemné more tento rok prekonalo 432 761 migrantov.

11.09.2015 17:24
utečenci, migranti Foto: ,
Cez Stredozemné more prišiel do Európy tento rok rekordný počet migrantov, ak sa vojna v Sýrii neskončí, môžu sa na starý kontinent obrátiť milióny ľudí.
debata (26)

Za nárastom stojí podľa organizácie oveľa väčší počet ľudí, ktorí priplávali na grécke ostrovy z tureckého pobrežia a zároveň fakt, že grécke úrady pokrivkávajú v zisťovaní, akej národnosti prichádzajúci ľudia sú. Po Sýrčanoch sú druhou najpočetnejšou skupinou Afganci, ich počet stúpol na 50 177.

Ak sa vojna v Sýrii neskončí, ďalšie milióny ľudí z tejto krajiny sa môžu stať utečencami, ktorí potom nakoniec zamieria do Európy. Uviedol to regionálny riaditeľ Detského fondu OSN (UNICEF) pre Blízky východ a severnú Afriku Peter Salama.

Podľa UNHCR zo Sýrie za vyše štyri roky trvajúceho konfliktu ušlo viac ako štyri milióny ľudí, ďalších osem miliónov sú v tejto blízkovýchodnej krajine tzv. vnútornými utečencami.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #vojna #Európa #utečenci #Stredozemné more #migranti