V Sýrii pristáli dve ruské lietadlá, údajne s humanitárnou pomocou

Dve ruské lietadlá údajne s nákladom 80 ton humanitárnej pomoci pristáli na letisku v sýrskom mesta Lázikíja. Informovali o tom sýrske štátne médiá bez uvedenia ďalších podrobností.

12.09.2015 18:46
debata (155)

Sýria v posledných dňoch popierala šíriace sa správy v médiách a informácie od tajných služieb, že jej silný spojenec Moskva posilňuje svoju vojenskú prítomnosť a podporu v krajine, aby tak ochránila sýrsky režim.

Rusko vyhlásilo, že do Sýrie posiela vojenskú výzbroj, aby pomohlo vláde prezidenta Asada v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), a že poslalo aj expertov, ktorí školia sýrsku armádu v používaní tejto výzbroje.

Podľa slov dvoch amerických predstaviteľov je Washington presvedčený, že približne 200 príslušníkov ruských námorných síl je teraz umiestnených na leteckej základni neďaleko Lázikíje, bašty sýrskeho prezidenta Asada. USA vyjadrili obavy, že Rusko posiela do Sýrie vojakov a výzbroj, aby pomohlo udržať Asadovu vládu a režim.

Rusko ako hlavný Asadov spojenec poprelo tieto obavy a vyhlásilo, že ruskí vojaci sú v Sýrii už mnoho rokov a pomáhajú tam pri obsluhe ruskej výzbroje. Washington zareagoval, že ruské vojenské dodávky pomáhajú Asadovi vyhnúť sa tomu, aby rokoval o politickom riešení konfliktu, ktorý trvá v krajine už piaty rok.

Sýrsky konflikt si vyžiadal vyše 250-tisíc ľudských životov, informovala OSN.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #lietadlá