Frustrovaní migranti vinia USA. Obama nemal stiahnuť vojakov z Iraku, tvrdia

„Keby som mal tú možnosť, usadil by som sa v USA,“ hovorí Razgar Abdal. Ale namiesto toho žije zatiaľ v strohom, kasárne pripomínajúcom tábore pre utečencov v maďarskom Bicske a vinu za svoju zúfalú existenciu pripisuje Spojeným štátom, píše denník The Washington Post.

13.09.2015 10:28
migranti, utečenci Foto: ,
Migranti na srbsko-maďarských hraniciach.
debata (81)

Veď napokon Islamský štát začal rozkvitať po tom, čo sa na príkaz amerického prezidenta Baracka Obamu stiahli vojaci USA z nestabilného Iraku. Barack Obama na tomto sľube postavil aj svoju predvolebnú kampaň. A práve rozmach Islamského štátu vyhnal Razgara a jeho rodinu z svojho domova.

„Iracký problém je americký problém,“ dodáva 28-ročný Abdal, ktorý pochádza z Kirkúku. Počas irackej vojny pracoval ako tlmočník pre amerických vojakov, čo z neho urobilo terč. „Táto kírza je americký problém – v Iraku, Sýrii a všade okolo neurobili Spojené štáty dosť,“ tvrdí.

Mnohí ďalší migranti v maďarskom tábore majú rovnaký pohľad na súčsný krízu a vlnu utečencov vnímajú ako dôkaz zlyhania americkej zahraničnej politiky.

Islamisti boli nepriamo podporovaní, znie z Nemecka

V Nemecku sa stáva zriedkavo, aby sa na niečom zhodli absolútne vzdialená krajná ľavica a pravica. Ale teraz si pritakávajú: Je to vina Spojených štátov. Sahra Wagenknechtová a Dietmar Bartsch, predsedovia poslaneckého klubu strany Ľavica v nemeckom parlamente, minulý týždeň ostro skritizovali americkú politiku na Blízkom východe.

V mnohých častiach Sýrie sa prakticky už nedá... Foto: SITA/AP, Selahattin Sevi
Kurdi V mnohých častiach Sýrie sa prakticky už nedá žiť. Islamskí radikáli likvidujú kresťanov, jezídov, šiitov a ďalšie menšiny. Svetové mocnosti sa štyri roky na to len prizerali.

„Zabijácke gangy, ako je Islamský štát, boli nepriamo podporované a bez zábran zásobované peniazmi a zbraňami z rôznych krajín vrátane tých, ktoré sú nemeckými spojencami,“ napísali v zjavnej narážke na počiatočné snahy podporiť povstalcov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ďalší tvrdia, že Spojené štáty neurobili dosť, aby podporili povstalcov a zosadili Asada. „Tentokrát má Ľavica pravdu,“ povedal Alexander Gauland, námestník šéfa konzervatívnej a populistickej strany Alternatíva pre Nemecko v rozhovore s pravicovým nemeckým týždenníkom Junge Freiheit. „Amerika nesie veľkú časť viny za prílev utečencov.“

Oficiálni činitelia v USA označujú kritiku za prehnanú. CIA vynaložila miliardu dolárov na snahy zosadiť Asada. A ďalší argumentujú tým, že nikto nemohol predvídať rozsah vojny v Sýrii.

„Je ľahké obviňovať USA za tieto vlny utečencov a žiadateľov o azyl,“ povedal Stephan Mayer, hovorca Kresťanskosociálnej únie (CSU), ktorá je súčasťou vládnej koalície nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. „Toto nezavili Spojené štáty.“

Profesor Begg: Zvrhneme Kaddáfího… a čo potom?

Vo Veľkej Británii táto kríza oživila staré argumenty o záväzkov krajiny na Blízkom východe. V roku 2013 utrpel britský premiér David Cameron citeľnú ranu, keď Dolná snemovňa hlasovala proti britskej vojenskej účastni v Sýrii. Toto hlasovanie pomohlo odradiť USA od zásahu v Sýrii kvôli tvrdeniam, že Asadove sily použili chemické zbrane.

Utrápený sýrsky utečenec pokrytý prachom po... Foto: Reuters, MUHAMMAD HAMED
utečenci, Jordánsko Utrápený sýrsky utečenec pokrytý prachom po dlhej ceste, kým prišiel do utečeneckého tábora v Jordánsku.

Napriek silnej rétorike oboch krajín proti Islamskému štátu a Asadovej vláde kritizujú americkí i britskí komentátori politiku svojich krajín ako „nemastnú neslanú“.

„Myslím si, že prevláda názor, že Irak je typickým príkladom toho, keď človek niečo začne a potom to už nedá späť dokopy,“ povedal Iain Begg, profesor Londýnskej ekonomickej školy, ktorý sa špecializuje na politickú ekonómiu Európskej únie. „A čo sa týka Líbye, to bolo – zvrhneme Muammara Kaddáfího… a čo potom?“

Dvadsaťšesťročný Džibrajl Muhammad vie, čo nasledovalo, keď Spojené štáty nepoužili väčšiu silu vo vojne v Sýrii. V krajine zomreli státisíce ľudí a Muhammada to prinútilo opustiť mesto Halab. Potom prešiel cez hranice do Maďarska a nakoniec skončil v utečeneckom tábore, v ktorom čaká na pas.

Bezradný postoj Európskej únie

EÚ v piatok odložila až na budúci mesiac snahu spustiť navrhovaný program presídlenia utečencov. Podporovatelia plánu na presídlenie dúfali, že sa EÚ v pondelok zhodne na spoločnom programe rozmiestnenia až 160-tisíc migrantov. Mnohí ale protestovali, Dánsko chcelo plán odmietnuť.

Ministri zahraničných vecí Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska v piatok vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzvali EÚ, aby vytvorila „vyrovnanejšie rozdelenie financií“ a tiež k širšej roli „smerujúcej k medzinárodnej snahe o vyriešenie súčasnej krízy v Sýrii a Iraku“.

Maďarský premiér Viktor Orbán pokračoval v tvrdej rétorike proti migrantom a sľúbil, že od utorka začne krajina s prísnejším presadzovaním zákonov. Skupiny na ochranu ľudských práv medzitým posilnili tlak na zlepšenie podmienok na miestach zvýšeného pretlaku migrantov, kde panujú neľudské podmienky. Týka sa to aj strediska v južnom Maďarsku, odkiaľ sa objavila videonahrávka, na ktorej sa migranti v ohrade bijú o jedlo, ktoré im hádali policajti.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Barack Obama #utečenci #Islamský štát #migračná kríza