Do Česka dorazil americký armádny konvoj

Hlavná časť amerického konvoja smerujúca na cvičenie Severoatlantickej aliancie v Maďarsku sa priblížila k českej hranici. Prvá jeho skupina prešla českú hranicu v nedeľu o 9.00 h.

13.09.2015 14:03
debata (113)

Prvá časť amerického konvoja, pozostávajúca z 20 armádnych vozidiel, prekročila hranice Českej republiky pri meste Rozvadov v okrese Tachov v Plzenskom kraji dnes krátko pred deviatou hodinou, uviedla stanica ČT24.

Na amerických vojakov čakali na hraniciach iba policajná hliadka a niekoľko novinárov. Na mostoch smerom na Plzeň stáli skupinky ľudí, ktorí si konvoj fotografovali a natáčali.

V celom konvoji, ktorý prejde Českom postupne od dneška do pondelka, sa nachádza 150 vojenských vozidiel s približne 550 americkými vojakmi a rozdeľuje sa do šiestich kolón, medzi ktorými sa drží hodinový odstup. Vozy pôjdu po diaľniciach D5 a D1.

Príslušníci 2. jazdného pluku americkej armády sa s technikou z bavorského Vilsecku presúvajú na cvičenie s názvom Brave Warrior (Odvážny bojovník) do Maďarska.

Vojaci by mali v nedeľu prespať v meste Vyškov a na Slovensko by sa mali začať presúvať v pondelok podvečer smerom na priechod Lanžhot v okrese Břeclav v Juhomoravskom kraji. Už v uplynulom týždni pred touto hlavnou skupinou prešiel Českou republikou predsunutý tím, ktorý sa počas návštevy generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga zastavil v Prahe.

Americký konvoj prechádzal územím českej republiky už na jar, vtedy sa vojaci vracali z Pobaltia na základňu v nemeckom Vilsecku. Ich prejazd Českom vtedy prilákal pozornosť tisícov ľudí.

Vojenské cvičenia Severoatlantickej aliancie za účasti 1800 vojakov zo siedmich krajín vrátane SR sa budú od 14. do 21. septembra konať v Maďarsku. Na cvičeniach s názvom Brave Warrior sa podľa štvrtkového oznámenia maďarského ministerstva vnútra zúčastnia vojaci z Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Spojených štátov a Ukrajiny.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #NATO #konvoj