Zavahrí vyzval moslimov: Útočte na križiakov v západných krajinách

Vodca teroristickej siete Al-Kajdá Ajmán Zavahrí v novej nahrávke vyzval mladých moslimov v Spojených štátoch a ďalších západných krajinách, aby v týchto štátoch útočili aj individuálne. S výzvou „osamelým vlkom“ prišiel hľadaný terorista v audio nahrávke, ktorú zverejnil v nedeľu na internete.

13.09.2015 16:20
Ajmán Zavahrí Foto:
Vodca teroristickej siete Al-Kajdá Ajmán Zavahrí
debata (80)

„Vyzývam všetkých moslimov, ktorí môžu ublížiť križiackej koalícii, aby neváhali. Musíme sa teraz zamerať na presmerovanie vojny do srdca domov a miest križiackeho Západu a predovšetkým Ameriky,“ vyhlásil Zavahrí.

Západní protiteroristickí experti v posledných rokoch varujú pred radikalizovanými „osamelými vlkmi“, ktorí nemusia byť priamo napojení na Al-Kajdá, ale predstavujú veľké nebezpečenstvo. K niekoľkým krvavým útokom miestnych radikálnych mladých moslimov došlo v posledných rokoch napríklad vo Francúzsku.

„Občasné útoky len jedného či niekoľkých bratov oslabí ekonomiku USA, pretože budú udržiavať Spojené štáty v napätí a povedú k masívnym výdavkom na bezpečnosť,“ uviedol Zavahrí vo svojej predchádzajúcej výzve vlani v septembri.

Zavahrí, ktorý prevzal vedenie Al-Kajdá po tom, čo americké komanto v Pakistane zabilo Usámu bin Ládina, vtedy tiež vyzýval moslimov, aby nekupovali americký tovar a výrobky amerických spojencov, pretože tým vraj pomhajú Američanom financovať vojenské ťaženia v moslimských krajinách.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristické útoky #al-Káida #Ajman Zawahrí