Nemecko obnovilo kontroly na hraniciach s Rakúskom

Nemecko začalo v nedeľu podvečer s postupným zavádzaním kontrol na hraniciach s Rakúskom. Na ceste č. 20 medzi bavorským Freilassingom a rakúskym Salzburgom vybudovala polícia cestné zátarasy. Komunikácia bola v oboch smeroch prejazdná iba v jednom pruhu a autá boli kontrolované, informovala agentúra APA.

13.09.2015 17:10 , aktualizované: 14.09.2015 09:35
utečenci, migranti Foto: ,
Len za poslednú noc prišlo do Mníchova vyše 12-tisíc utečencov. Mesto priznalo, že situáciu nezvláda.
debata (357)

Už krátko po začatí kontrol policajti zastavili skupinu troch utečencov zo Sýrie, ktorí kráčali pozdĺž cesty a chceli prekročiť hranice. Polícia tiež oznámila zatknutie občana Talianska, ktorí viezol v dodávke ôsmich Sýrčanov.

Kontroly sa začali aj na diaľničnom hraničnom priechode Walserberg. Podľa APA zatiaľ prebiehajú iba na bavorskej strane na výjazde Bad Reichenhall a sú len náhodné. Pri vstupe do Rakúska kontroly nie sú.

Podľa médií sa kontroly spustili už od 17.30 h. Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že budú prebiehať na bývalých hraničných priechodoch. Na hraniciach v Bavorsku bude rozmiestnených niekoľko tisíc policajtov.

Zavedenie dočasných kontrol oznámil nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére. Ako dlho budú trvať, však nechcel konkretizovať. „Nebolo by dobré, keby sme vopred povedali, ako dlho to potrvá,“ povedal De Maiziére pre televíziu ARD.

Zavedenie kontrol privítal bavorský premiér Horst Seehofer. Po nedávnych udalostiach bolo podľa neho potrebné „vyslať tento signál“.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann po mimoriadnom zasadnutí bavorskej vlády povedal, že kontroly „nie sú v súčasnej dobe obmedzené“. Ak by sa vyskytli „výkyvy“, nie je vylúčené ich rozšírenie na hranice s inými štátmi. Podľa informácií denníka Bild bolo rozšírené aj sledovanie hraníc s Českou republikou a Poľskom, aby nebolo možné obísť hraničné kontroly do Rakúska.

Železničnú dopravu medzi Rakúskom a Nemeckom v pondelok ráno opätovne obnovili s výnimkou jednej trate, oznámili železničné spoločnosti z oboch krajín. Zastavená bola od nedeľňajšieho podvečera.

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) uviedla, že pozastavenie dopravy od nedele 17.00 h zrušili v pondelok podľa plánu o 07.00 h – okrem trate medzi Salzburgom a Mníchovom, kde sa na koľajach pohybovali ľudia, preto na nej zatiaľ nemohli premávať vlaky, vysvetľuje tlačová agentúra DPA.

Rakúske spolkové železnice (ÖBB) oznámili, že ich vlaky do Nemecka znova jazdia. Upozornili však cestujúcich, aby očakávali kontroly dokumentov zo strany nemeckých orgánov.

Vlakovú dopravu prerušili na pokyn nemeckých spolkových úradov. Podľa DB to zasiahlo trate z Klagenfurtu do Frankfurtu na Mohanom, z Zürichu cez Bregenz do Mníchova, z Verony cez Kufstein do Mníchova, z Budapešti do Mníchova a z Viedne do Dortmundu a Frankfurtu nad Mohanom. Cez hranice neprešli ani nočné vlaky z Viedne cez Passau do Hamburgu a do Düsseldorfu.

Juncker: Nemecko neporušilo pravidlá Schengenu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v reakcii na nemecký krok povedal, že podľa neho je v súlade s krízovými pravidlami Schengenu. Krok Berlína podľa neho poukazuje na nutnosť dosiahnuť na pondelňajšej mimoriadnej schôdzi ministrov vnútra a spravodlivosti krajín EÚ dohodu o rozdelení migrantov medzi členské krajiny.

Migranti, vitajte! S týmito transparentmi... Foto: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE
Nemecko, migranti, utečenci Migranti, vitajte! S týmito transparentmi vítali Nemci prvých utečencov z Maďarska. Po pár dňoch je všetko inak a Nemecko zatvára hranice.

V telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou ale Juncker povedal, že má obavy o budúcnosť systému otvorených hraníc medzi členmi EÚ. Na to, aby zostali otvorené, je podľa neho treba viac solidarity.

Juncker v nedeľu kvôli pondelňajšej schôdzke hovoril aj s premiérmi krajín V4 Bohuslavom Sobotkom, Viktorom Orbánom, Exou Kopaczovou a Robertom Ficom, ako aj s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom a šéfkou lotyšskej vlády Laimdotou Straujumaovou.

Juncker v nedeľu volal aj Ficovi

Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko s povinnými kvótami nesúhlasí. To v nedeľu zopakoval aj český premiér Bohuslav Sobotka i slovenský predseda vlády Robert Fico. „Ak budú kvóty schválené, zaujmeme jasnú pozíciu. Urobíme všetko pre to, aby sme Európu presvedčili, že kvóty sú nezmysel,“ vyhlásil Fico. Odmietavo sa v rozhovore s Junckerom ku kvótam vyjadril aj rumunský prezident.

Denník Bild s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostných kruhov napísal, že spolková polícia poslala posily k hraniciam s Rakúsom. Údajne ide o 2 100 prísluš­níkov pohotovostných oddielov, ktorí by mali pomáhať so zabezpečením hranice. Podľa informácií Bildu chcú nemecké úrady zaviesť kontroly v blízkosti spoločnej hranice s Českom a Poľskom. Má to vraz zamedziť vyhýbaniu sa hraničným kontrolám na nemecko-rakúskej hranici.

Najväčšie európska ekonomika má problémy s prílivom utečencov. Len do Mníchova v sobotu dorazilo rekordných 12 200 migrantov, čo podľa predstaviteľov sa mesto dostalo na pokraj svojich možností.

357 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kontrola #hranice #utečenci #migračná kríza