V Maďarsku a Rakúsku zaznamenávajú rekordný počet utečencov

Rekordný počet 5 809 migrantov prešiel v nedeľu do Maďarska zo Srbska. Oznámila to v pondelok maďarská polícia. Budapešť chce od 15. septembra utesniť hranice s južným susedom, cez ktorého územie do Maďarska smeruje hlavná migračná vlna z Blízkeho východu, Ázie a Afriky.

14.09.2015 10:10
utečenci, migranti, Maďarsko Foto: ,
Utečenci v zbernom tábore pre migrantov v juhomaďarskej obci Röszke.
debata (23)

Mnohí utečenci v snahe dostať sa čo najrýchlejšie ďalej do Rakúska už však necestujú na sever Maďarska, ale k bližšiemu prechodu Heiligenkreuz im Lafnitztal na juhu. Podľa agentúry APA je tam situácia stále napätejšia. Polícia počas dneška očakáva príchod piatich až desiatich tisíc migrantov. „Každú hodinu ich s autobusmi prichádza okolo 500,“ oznámil policajný hovorca Gerald Koller.

Nedeľný počet prichádzajúcich utečencov do Maďarska výrazne prekonal predchádzajúci denný rekord 4 330, zaznamenaný o deň skôr, v sobotu. Budapešť chce príval utečencov zastaviť plotom na hraniciach so Srbskom a radom zákonných opatrení, ako sú napríklad prísnejšie tresty za pašovanie ľudí alebo trestnú zodpovednosť za prekonávanie alebo poškodenie hraničného plotu.

Práve kvôli týmto opatreniam sa v posledných dňoch zvýšil počet prichádzajúcich migrantov, ktorí sa chcú do Maďarska dostať pred 15. septembrom.

Zberné centrá v Rakúsku sú preplnené

Viac než 16 600 utečencov prišlo od polnoci zo soboty na nedeľu z Maďarska do rakúskej spolkovej krajiny Burgenland. Na hraničnom priechode Nickelsdorf zaznamenali za nedeľu príchod celkovo 10 256 ľudí, v pondelok tam do 06.00 h prišlo 2 400 migrantov. Informovala o tom dnes krajinská polícia rakúsku tlačovú agentúru APA.

V Nickelsdorfe momentálne čaká na odbavenie 2 500 ľudí, zvyšní utečenci už medzitým odcestovali ďalej. Tamojšia infraštruktúra funguje podľa polície zatiaľ výborne. V Heiligenkreuzi podobnú infraštruktúru v súčasnosti budujú. Zberné centrá sú tam zaplnené, v priebehu dňa sa však riešenie určite nájde, konštatovali miestni predstavitelia. Na oboch miestach podľa nich prebieha všetko „pokojne a usporiadane“, situácia je „pod kontrolou“, píše APA.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migračná vlna