Cameron sa stretol s utečencami v libanonskom tábore

Britský premiér David Cameron neočakávane pricestoval do Libanonu, kde navštívil tábor s utečencami zo susednej Sýrie sužovanej občianskou vojnou.

14.09.2015 11:16
David Cameron, utečenci Foto: ,
Britský premiér David Cameron v utečeneckom tábore v libanonskom údolí Bikáa.
debata (10)

Podľa BBC sa premiér v utečencom tábore v údolí Bikáa stretol s rodinou, ktorá má odletieť do Británie.

„Chcel som sem prísť osobne a počuť na vlastné uši rozprávanie utečencov,“ citovala ho BBC. „Chcem sa zamerať na to, ako môžeme pomôcť sýrskym utečencom tu v Libanone, v Jordánsku, ako môžeme zabezpečiť, že odradíme ľudí od nebezpečnej cesty do Európy, a namiesto toho zoberieme ľudí z týchto táborov a privítame ich v Spojenom kráľovstve, v našej krajine,“ povedal Cameron. „Zabezpečíme pre nich bývanie, pre ich deti školy, a vrelé privítanie v Británii,“ dodal.

Podľa BBC sa Camerona „dotkli“ obvinenia, že Británia nerobí dosť pre to, aby pomohla Európe v súčasnej utečeneckej kríze. Preto odcestoval do Libanonu, aby upozornil na humanitárnu pomoc, ktorú Británia poskytuje utečencom v regióne. Cameronova návšteva v Libanone nebola vopred ohlásená, spresňuje agentúra AP. Koná sa v čase, keď Európa čelí náporu utečencov prichádzajúcich najmä zo Sýrie.

Libanon, ktorý má necelé štyri milióny obyvateľov, poskytol útočisko asi 1,1 miliónu sýrskych utečencov. Libanon je tak krajinou s najvyšším počtom utečencov na svete – aj preto vyzýva ostatné štáty, aby prevzali svoj diel zodpovednosti a ujali sa časti utečencov.

Cameron sa nedávno vyjadril, že Británia v najbližších piatich rokoch prijme do 20.000 utečencov z táborov na hraniciach so Sýriou. Britská vláda im najskôr udelí humanitárny štatút, ktorý im umožní, aby žiadali po uplynutí päťročného obdobia o azyl, dopĺňa agentúra DPA.

Premiér menoval za ministra pre sýrskych utečencov Richarda Harringtona. Dostal za úlohu zabezpečiť, že ľudia prichádzajúci do Británia tam dostanú „vrelé privítanie“. Kríza v Sýrii vypukla v marci 2011, keď z protivládnych protestov prerástla postupne do občianskej vojny, v ktorej prišlo o život už viac ako 250.000 ľudí. Do zahraničia pred bojmi ušli viac ako štyri milióny Sýrčanov; v rámci územia celej krajiny sa ich presídlilo vyše 7,6 milióna. Podľa agentúry Reuters ide o najhoršiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny.

Časť sýrskych utečencov žije v Libanone v provizórnych stanových táboroch bez prístupu k elektrine a pitnej vode. Iní bývajú v prenajatých garážach, spoločne si prenajímajú izby alebo sa uchýlili do opustených budov.

Ďalšie stovky sýrskych utečencov sa vydali na cestu z Grécka cez Balkán a Maďarsko do západnej Európy. Táto situácia si vynútila reakciu EÚ, ktorej lídri sľúbili zvýšenie rozsahu pomoci pre utečencov. Najveľkorysejšie je Nemecko, ktoré by malo tento rok prijať 800 000 osôb.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #David Cameron #utečenecký tábor