Utečenecká kríza spôsobila rozkol v lotyšskej vláde

Lotyšský minister vnútra Rihards Kozlovskis zrušil cestu do Bruselu na schôdzu rezortných kolegov Európskej únie o utečencoch, pretože rižský kabinet nemá na túto problematiku jednotný názor. Oznámil to dnes lotyšský vládny hovorca.

14.09.2015 12:33
debata (25)

Stredopravá lotyšská koaličná vláda zatiaľ nedospela k spoločnému názoru na povinné utečenecké kvóty.

„Minister sa domnieva, že otázku utečencov treba najprv vyriešiť na vnútropolitickej úrovni,“ citovala hovorkyňa lotyšskej vlády agentúra BNS. O návrhu Európskej komisie na záväzné prijímanie utečencov má šesť strán koaličnej vlády konať počas dneška. Vedúcich predstaviteľov koaličných aj opozičných strán si okrem toho na dnešný deň a na utorok pozval na konzultácie prezident Raimonds Véjonis.

Problém utečencov vyvoláva v lotyšskej vládnej koalícii ostré spory, podľa tamojšej tlače možno hovoriť o vládnej kríze. Lotyšsko malo podľa Bruselu pôvodne prijať 250 utečencov, minulý týždeň Európska komisia počet zvýšila na 776. Proti obom týmto požiadavkám sa stavia časť koalície, v parlamente je navyše návrh zákona, ktorý prijatie akéhokoľvek počtu utečencov podmieňuje súhlasom parlamentu.

Solvita Áboltiňová, predsedníčka liberálno-konzervatívnej strany Jednota, ktorá je významnou súčasťou koalície, hovorí dokonca o ústavnej kríze. Prezident Véjonis by podľa nej mal rozhodnúť, či je vláda vôbec akcieschopná. Lotyšsko je podľa Áboltiňovej povinné utečeneckú kvótu akceptovať bez ohľadu na vládne spory. Diskutovať by sa vraj malo len o tom, ako utecencov integrovať.

Proti prijímaniu utečencov sa stavia vládna Národná aliancia a združenie Zelených a Roľníkov. Podľa agentúry BNS hrozí, že Lotyšsko bude nakoniec jediná krajina EÚ, ktorá vôbec žiadnych utečencov na svojom území neprijme. Takúto možnosť dnes pripustil aj bývalý minister obrany a zahraničia Artis Pabriks. „Ak Lotyšsko neprejaví solidaritu a utečencov neprijme, stratí v EÚ možnosť obhajovať svoje hospodárske a bezpečnostné záujmy,“ povedal Pabriks v lotyšskej televízii.

Premiérka Laimdota Straujumaová v nedeľu o nejednotnom stanovisku lotyšskej vlády telefonicky hovorila so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Podľa agentúry LETA povedala, že EÚ musí viac chrániť svoje vonkajšie hranice, rozmiestňovať utečencov v „bezpečných krajinách mimo EÚ“ a ekonomických migrantov vracať. Rokovania premiérky s Junckerom boli vraj „veľmi pragmatické“.

Agentúra LETA predpokladá, že k jednotnému stanovisku k problému utečencov by lotyšská vláda mohla dospieť počas októbra.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Lotyšsko #kvóty