Berlín: Kontroly na hraniciach nie sú obratom, treba zabrániť chaosu

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel vyjadril očakávanie, že v priebehu tohto roka príde do krajiny až milión utečencov.

14.09.2015 13:40
Nemecko, utečenci, Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová je aj po príleve desaťtisícov utečencov za posledných niekoľko dní presvedčená, že Nemecko situáciu zvládne.
debata (49)

„Mnohé nasvedčuje tomu, že v tomto roku neprijmeme 800-tisíc utečencov, ako to predpovedalo spolkové ministerstvo vnútra, ale milión,“ uviedol šéf nemeckých sociálnych demokratov z SPD v liste členom svojej strany, ku ktorému sa dostala tlačová agentúra DPA.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová medzitým prostredníctvom svojho hovorcu odkázala, že aj po príleve desaťtisícov utečencov za posledných niekoľko dní je naďalej presvedčená, že Nemecko situáciu zvládne.

„Naďalej platí: zvládneme to… Avšak nikto nepovedal, že to zvládneme zo dňa na deň,“ povedal hovorca vlády Steffen Seibert novinárom v Berlíne. Vláda podľa neho koná vždy tak, ako si to vyžaduje situácia – v nedeľu tak bolo potrebné oznámenie o dočasnom zavedení hraničných kontrol. Tie však nič nemenia na tom, že Nemecko si svoje humanitárne úlohy plní. Neplatí, že by Merkelová otvorením Nemecka pre utečencov mala spoluvinu na príleve azylantov, a nie je pravdou ani to, že kontroly sú obratom o 180 stupňov, dodal Seibert.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann dnes uviedol, že hraničné kontroly v jeho spolkovej krajine by mali trvať najmenej niekoľko týždňov. Prísnejšie kontroly sú podľa neho potrebné, pretože cez hranicu prechádza mnoho ľudí, ktorí nie sú skutočnými utečencami.

„V posledných dňoch sa rozchýrilo, že sa dá uspieť, keď každý tvrdí, že je Sýrčan,“ povedal Herrmann pre bavorský rozhlas s tým, že cieľom opatrení na hraniciach je zaistiť bezpečnosť Nemecka a zabrániť chaosu.

Nemecko zaviedlo v nedeľu dočasné hraničné kontroly s cieľom spomaliť prílev migrantov do krajiny najmä smerom z Rakúska. Hovorca spolkovej polície dnes dopoludnia informoval, že odvtedy len pri meste Passau zadržali 30 prevádzačov. Na diaľnici A3 podľa neho kontrolujú všetky vozidlá na parkovisku asi desať kilometrov za rakúskou hranicou. Vodiči sa tam musia pripraviť na približne hodinové zdržanie. Kontroly sa týkajú aj vyše desiatky ďalších bývalých hraničných priechodov v oblasti Passau.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt dnes po obnovení železničnej dopravy medzi Nemeckom a Rakúskom povedal, že spolková vláda v Berlíne nemôže vylúčiť ďalšie dopravné obmedzenia v najbližších dňoch a týždňoch. „Dnes ešte nemožno povedať, že to bolo posledné opatrenie, ktoré bolo potrebné urobiť,“ uviedol Dobrindt.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #hraničné kontroly #utečenecká kríza