V bývalom koncentráku Buchenwald ubytovali utečencov

Do niekdajšieho koncentračného tábora Buchenwald začalo utečencov umiestňovať nemecké mesto Schwerte ležiace v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Informovala dnes agentúra APA s odvolaním sa na izraelský spravodajský portál Ynet.

14.09.2015 16:08
debata (142)

„Malé nemecké mesto začalo ubytovávať utečencov v tábore Buchenwald, kde počas druhej svetovej vojny zabili 56-tisíc Židov bolo,“ píše izraelský denník Ynet. Počas vojny tam transportovli 250-tisíc Židov z celej Európy.

Minulosť však nemecké mestečko netrápi. Zatiaľ čo v uliciach väčších nemeckých miest sú svedkami masových demonštrácií pre a proti prijatiu migrantov, v Schwerte sa rozhodli, že využijú jedinú zachovalú budovu, niekdajší strážny barak. Ubytovali v ňom zatiaľ asi 21 utečencov.

Toto kontroverzné rozhodnutie zvažovali už v januári tohto roku. Starosta mesta Heinrich Böckelühr ho vtedy obhajoval ako „primerané“.

Sociálnodemokra­tická krajinská premiérka Hannelore Kraftová po rokovaní so zástupcami židovských organizácií na predstavoteľov mesta apelovala, aby spomínaný zámer neuskutočnili. Kritizovali ho aj historici a ďalšie organizácie.

„Je to núdzové riešenie, ale je to nevyhnutné, je veľa priestoru v hangároch,“ reagoval na kritiku starosta okresu, Christian Hanke.

Každý utečenec dostáva pravidelný príspevok 135 euro počas pobytu v kempe, až kým nedostane povolenie na pobyt.

Dvadsaťročný utečenec z Eritrey, ktorého umiestnili v bývalom koncentračnom tábore, portálu Ynet povedal, že nemá problém s minulosťou budovy. Žena, ktorá ušla z Alžírska a v Buchenwalde býva viac ako týždeň, uviedla: „Je tu dobre. Mnoho iní nemajú ani to.“

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #Buchenwald