Srbsko neprijme utečencov vyhostených z Maďarska

Srbsko nebude prijímať utečencov vyhostených z Maďarska po zavedení nových opatrení na obmedzenie migrácie. V pondelok večer to vyhlásil štátny tajomník srbského ministerstva práce Nenad Ivaniševič, ktorého cituje agentúra APA.

15.09.2015 09:29
debata (69)

Podľa Ivaniševiča bude možné vrátenie osôb z Maďarska do Srbska len v prípadoch, na ktoré sa vzťahujú príslušné medzištátne dohody. Tie sa väčšiny utečencov prichádzajúcich do Maďarska cez územie Srbska netýkajú, keďže hranicu medzi týmito krajinami prekračujú ilegálne, zdôraznil.

Ivaniševič tiež upozornil, že Belehrad môže na hranici s Maďarskom rozmiestniť svoje ozbrojené sily, ak to bude nutné v záujme zamedzenia protiprávnemu odsunu utečencov do Srbska. „Toto je oddnes naše stanovisko a všetci by to mali vedieť,“ cituje APA jeho vyjadrenie zverejnené agentúrou Tanjug. Ivaniševič tvrdí, že ak Maďarsko utečencov vyhostí zo svojho územia, musí ich vrátiť do Grécka, keďže ide o prvú krajinu EÚ, cez ktorú prechádzali.

Podľa odhadov srbského komisariátu pre utečencov, na ktoré sa odvoláva APA, sa v pondelok večer na území Srbska zdržiavalo približne 3400 utečencov. Zhruba tisícka z nich sa presúvala s mesta Preševo na juhu Srbska smerom k hranici s Maďarskom.

„Ak niekto bude tvrdiť, že je utečenec a žiadosť o tento štatút nepodal v Srbsku, tak ho odmietneme, pretože Srbsko je bezpečná krajina,“ povedal v pondelok maďarský premiér Viktor Orbán s tým, že podiel migrantov vrátených do Srbska bude veľmi vysoký.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #utečenci