Maďarská vláda vyhlásila krízový stav umožňujúci nasadenie armády

Maďarská vláda v utorok kvôli migračnej vlne vyhlásila krízový stav v dvoch oblastiach na juhu krajiny priliehajúcich k hraniciam Srbska. Oznámil to zástupca vlády György Bakondi.

15.09.2015 12:31 , aktualizované: 17:19
utečenci, Maďarsko Foto: ,
Maďarskí policajti strážia hraničný priechod.
debata (83)

Opatrenie má okrem iného umožniť vyslanie armády, aby pomohla polícii strážiť hranice. Očakáva sa, že tento krok schváli už budúci týždeň parlament.

Návrh na vyhlásenie krízového stavu, ktorý predložil minulý týždeň minister vnútra Sándor Pintér, počíta aj s tým, že súdy budú prednostne riešiť prípady týkajúce sa osôb, ktoré nelegálne vstúpia na maďarské územie. Okrem toho by polícia mala byť oprávnená vykonávať domové prehliadky bez súdneho povolenia, ak bude mať podozrenie, že sa v objekte nachádzajú vysídlenci.

Šéf úradu pre mimoriadne udalosti Bakondi podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii v juhomaďarskom Szegede povedal, že vyhlásený krízový stav zahŕňa rozšírenie pásma pozdĺž hraníc z terajších desiatich metrov na 60. Okrem toho budú vytvorené tranzitné zóny, ktoré by mali pomôcť zvládnuť riadenie s migrantmi.

„To môže slúžiť k dočasnému umiestneniu ľudí žiadajúcich o udelenie štatútu utečenca alebo chránenej osoby (v týchto zónach), ako aj pomôcť pri vybavovaní žiadostí o azyl a pri registračných konaniach,“ povedal Bakondi.

Na maďarsko-srbských hraniciach vzniknú dve tranzitné zóny, kde by mali byť žiadosti utečencov vybavené v priebehu niekoľkých hodín, oznámil hovorca maďarskej vlády. Migranti môžu žiadosť predkladať medzi šiestou hodinou rannou a desiatou hodinou večer. Tí, ktorí žiadosť o úpravu svojho právneho postavenia nepodajú, sa budú musieť bezodkladne vrátiť do Srbska.

Ak žiadatelia nedostanú odpoveď do 24 hodín, budú ubytovaní a ich žiadosť bude vybavená do ďalších ôsmich dní, uviedol hovorca.

Podľa svedectva spravodajcu agentúry Reuters sa stovky utečencov zhromažďujú pri bariére z ostnatého drôtu, ktorú maďarské úrady vztýčili na hranici so Srbskom, a žiadajú voľný priechod. „Otvoriť hranicu!“ skandujú migranti, zatiaľ čo polícia na druhej strane prihliada.

Migranti za plotom na uzavretom hraničnom... Foto: SITA/AP, Tamas Soki
Maďarsko, Srbsko, utečenci Migranti za plotom na uzavretom hraničnom prechode medzi Maďarskom a Srbskom.

Proti prvým šesťdesiatim utečencom už maďarská polícia začala trestné stíhanie za ničenie pohraničných zábran, oznámila agentúra AFP. Podľa novoschváleného zákona, ktorý vstúpil do platnosti v pondelok, zatknutým hrozí až päť rokov väzenia.

Otvorenie hranice v utorok požadoval tiež srbský minister práce Aleksandar Vulin. Agentúre Reuters povedal, že Belehrad hovorí s maďarskou vládou o hromadenie migrantov na hranici a dodal, že Budapešť „musí hranicu otvoriť“.

Práve do Srbska pritom chce Maďarsko utečencov vracať. S tým nesúhlasí nielen Belehrad, ale aj UNHCR. Hovorca úradu OSN Ruth Schöfflová v utorok podľa agentúry APA vyhlásila, že srbské úrady nie sú napriek snahe pripravené zvládnuť tak veľký počet žiadateľov o azyl a poskytnúť im zodpovedajúce útočisko.

IOM v utorok varovala, že novým režimom na svojej hranici Maďarsko pravdepodobne porušilo svoje záväzky vyplývajúce z ustanovení OSN a EÚ o azyle a utečencoch.

Podľa hovorkyne UNHCR Melissy Flemingovej je po maďarských opatreniach pravdepodobné, že sa otvorí nová cesta, kadiaľ budú prúdiť ľudia usilujúci o získanie azylu v Európskej únii. Maďarsko totiž svojimi krokmi odkloní tisícky utečencov denne do iných krajín, povedala Flemingová.

Plot postavia aj pozdĺž hraníc s Rumunskom

Maďarsko plánuje rozšíriť protiimigračné zábrany, ktoré chránia jeho hranice so Srbskom, aj na časť hraničnej línie s Rumunskom. Oznámil to maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Zámer Budapešti postaviť bariéru medzi dvoma členskými krajinami EÚ okamžite odsúdila rumunská vláda, uviedla agentúra Reuters.

„Rozhodli sme sa začať prípravné práce na výstavbu plota, ktorý sa začne stavať na mieste, kde sa stretávajú maďarské, srbské a rumunské hranice,“ povedal Szijjártó na tlačovej konferencii. Predĺženie pohraničného plota smerom na východ má zabrániť tomu, aby sa hlavný migračný prúd smerujúci do Maďarska, ktorý doteraz prichádzal z územia Srbska, presmeroval na maďarsko-rumunské hranice.

Szijjártó zdôraznil, že Budapešť o svojich plánoch vopred upovedomila rumunskú stranu. Maďarsko v pondelok dokončilo výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom. Teraz ho plánuje predĺžiť aj na časť hraníc s Rumunskom, až za rieku Mureš (maďarsky Maros), ktorá pretína maďarsko-rumunské hranice.

„Rumunské ministerstvo zahraničných vecí sa domnieva, že vztýčenie plotu medzi dvoma členskými krajinami EÚ a strategickými partnermi nie je správnym politickým krokom a je v rozpore s duchom Európy,“ uvádza sa v stanovisku rezortu diplomacie v Bukurešti.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci