Berlín a Viedeň žiadajú na budúci týždeň summit k utečencom

Šéfovia vlád Nemecka a Rakúska Angela Merkelová a Werner Faymann žiadajú, aby bol na budúci týždeň zvolaný mimoriadny summit Európskej únie kvôli utečencom.

15.09.2015 16:58
Merkelová, Faymann Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a rakúsky kancelár Werner Faymann na tlačovej konferencii v Berlíne.
debata (77)

Situáciu je podľa nich nutné riešiť na celoeurópskej úrovni, pretože tri krajiny najviac zasiahnuté utečeneckou vlnou, Nemecko, Rakúsko a Švédsko, to vlastnými silami nezvládnu.

„Spoločne sme sa obrátili na predsedu Európskej rady Donalda Tuska a povedali, že tento problém sa dá vyriešiť len na celoeurópskej úrovni. Je to zodpovednosť celej Európskej únie,“ povedala v utorok Merkelová novinárom po rokovaní s Faymannom. Podľa nej Tusk preverí, či je možné mimoriadny summit usporiadať už budúci týždeň.

Podľa nemeckej kancelárky by sa ale summit nemal zaoberať rozdelením 120 000 utečencov medzi štátmi EÚ, o ktorom rokovali únijní ministri vnútra v pondelok. „Toto (téma) je u ministrov vnútra v dobrých rukách,“ povedala Merkelová.

Podľa Faymanna by šéfovia európskych štátov a vlád mali rokovať o tom, ako zabezpečiť, aby utečenci do Európy neprichádzali. Podľa neho to vyžaduje väčšiu podporu krajín, odkiaľ utečenci pochádzajú, rovnako ako podporu tranzitných krajín, aby vysídlenci žiadali o azyl už v prvom bezpečnom štáte, do ktorého na svojej ceste vstúpia.

Rakúsky kancelár tiež kritizoval, že sa nedarí nájsť spoločný európsky postoj k utečeneckej kríze. „Som presvedčený, že mnoho krajín strká hlavu do piesku a veria, že sa im tento problém vyhne, pretože Nemecko, Rakúsko a Švédsko signalizovali smerom von iný humanitárny postoj,“ povedal o prístupe uvedených troch krajín na poskytovanie azylu utečencom.

„V našom spoločenstve, kde zdieľame hodnoty, ale nie je alternatívou pošliapavať právo na azyl,“ povedal. „Nesmieme nechávať utecencov ich osudu. Nikto by nemal prichádzať o život, keď sa snažia nájsť bezpečie,“ uviedol takisto Faymann. Zdôraznil však, že EÚ musí rozlišovať medzi ľuďmi, ktorí pomoc skutočne potrebujú, a tými, ktorým prenasledovanie nehrozí.

Merkelová tiež zdôraznila, že ak ľudia skutočne hľadajú v EÚ ochranu pred útlakom, nemôžu si vyberať, v akej krajine a v akom meste sa usadia. Politici to podľa nej musia dať utečencom jasne najavo. Všetky štáty EÚ podľa Merkelovej ponúkajú podmienky ku kvalitnému a bezpečnému životu.

Veľká časť utečencov sa snaží preniknúť do Nemecka, kde očakávajú vyšší životný štandard a lepšie zaopatrenie. „Ak niekto získal utečenecký štatút v nejakej inej krajine, potom nemôže žiadať finančné prostriedky od Nemecka,“ povedala Merkelová.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Angela Merkelová #utečenci #Werner Faymann