Chorvátsko nechá migrantov prechádzať do západoeurópskych krajín

Migranti vstupujúci na územie členského štátu Európskej únie (EÚ) Chorvátska budú môcť pokračovať ďalej vo svojej ceste do západnej Európy. Oznámil to v stredu tamojší premiér Zoran Milanovič a dodal, že v noci na stredu vstúpilo zo Srbska do Chorvátska zhruba 150 migrantov.

16.09.2015 08:06 , aktualizované: 14:00
debata (93)

„Chorvátsko je plne pripravené týchto ľudí prijať alebo im ukázať cestu tam, kam chcú ísť, čo je zjavne Nemecko alebo škandinávske krajiny,“ povedal Milanović v parlamente. „Bude im umožnené prejsť cez chorvátske územie a pomôžeme im. Pripravujeme sa na túto možnosť,“ dodal.

Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová je však vývojom znepokojená a podľa denníka Večernji list navrhla premiérovi zvolanie Rady pre národnú bezpečnosť buď na piatok, alebo na utorok budúceho týždňa. Je to podľa nej nutné kvôli prívalu migrantov, ktorý zrejme ešte potrvá dlho, a jeho „spoločenským, ekonomickým aj bezpečnostným dopadom“.

Prezidentka sa tiež obáva, že vzhľadom na rôzne obmedzujúce opatrenia a sprísnené kontroly na hraniciach štátov schengenského priestoru voľného pohybu sa migračná vlna prenesie na Chorvátsko.

Chorvátsko je členom EÚ od roku 2013, jeho začlenenie sa do schengenského priestoru je plánované v roku 2016.

Chorvátsko: V miestach, kadiaľ prechádzajú migranti, môžu byť zabudnuté míny

Chorvátske úrady vyslali odborníkov na odstraňovanie mín do miest pri hraniciach so Srbskom, kadiaľ od dnešného dňa zo Srbska do Chorvátska pešo prechádzajú blízkovýchodní migranti. Odmínovací tím reagoval na výzvu chorvátskej polície, ktorá sa obáva možného výskytu mínových polí zabudnutých z čias vojny v Chorvátsku rokoch 1991–95.

„Polícia nás kontaktovala a do prihraničnej oblasti na východe Chorvátska sme poslali tím,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ chorvátskeho odmínovacieho strediska, ktorého citovala agentúra Reuters. Oblasť východného Chorvátska hraničiaca so Srbskom bola v rokoch 1991–95 dejiskom ozbrojeného konfliktu po rozpade bývalej Juhoslávie.

Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič potvrdil, že zo Srbska na územie Chorvátska vstúpilo dosiaľ 277 migrantov. Utečenci presmerovali trasu pohybu smerom do krajín Európskej únie cez Chorvátsko v dôsledku uzatvorenia hraníc a sprísnenia podmienok zaobchádzania s migrantmi zo strany maďarskej vlády.

„Počet narastá. Momentálne vstúpilo zo Srbska do Chorvátska 277 ľudí,“ uviedol minister Ostojič v parlamente. Chorvátsky premiér Zoran Milanovič v súvislosti so zmenou migračného toku povedal, že sa v tejto otázke plánuje stretnúť s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom, a to pravdepodobne vo štvrtok. „Je jasné, že títo ľudia nechcú zostať v Chorvátsku,“ zdôraznil v parlamente.

Na srbsko-chorvátsku hranicu dorazil prvý autobus s migrantmi

Prvý autobus s migrantmi prišiel v stredu skoro ráno do srbského mesta Šid pri srbsko-chorvátskej hranici. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa agentúry Reuters sa už títo utečenci vydali cez kukuričné ​​pole smerom do Chorvátska.

Potom, čo Maďarsko v utorok fakticky uzavrelo svoju južnú hranicu so Srbskom sa očakáva, že utečenci zmenia svoju trasu do západnej Európy a pôjdu cez Chorvátsko a Slovinsko. Podľa spravodajcu AFP na autobusovej stanici v Šidu autobus so skupinou 30 až 40 migrantov dorazil po celonočnej jazde okolo 04:30 SELČ.

Agentúra Tanjug napísala, že ďalší autobus už vysadil utečencov v blízkosti prechodu Tovarnik, asi kilometer od chorvátskej hranice. Podľa srbských médií z Preševa vyšli ďalšie autobusy, ktoré zmenili cieľovú stanicu a teraz namiesto toho vezú migrantov do Šidu.

Vyšiel z juhosrbského Preševa, ktorý leží pri hraniciach Macedónska, z ktorej utečenci do Srbska prichádzajú. Maďarsko v noci na utorok fakticky uzavrelo svoje hranice so Srbskom. Už skôr na nich postavilo plot z ostnatého drôtu a v utorok zaviedlo sprísnené opatrenia proti ilegálnym prechodom hranice, vrátane tvrdších trestov za prevádzanie.

Maďarská vláda v utorok tiež vyhlásila v dvoch južných oblastiach priliehajúcich k srbským hraniciam krízovú situáciu, čo umožňuje aj prípadné nasadenie armády. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojic v utorok v tejto súvislosti povedal, že jeho vláda má pripravený plán pre možný príchod veľkého počtu utečencov. Podrobnosti neoznámil.

„V tejto chvíli máme pripravený mimoriadny plán, ale nie je potrebné nikoho zaťažovať podrobnosťami. Je pripravený a ak to bude potrebné, bude veľmi rýchlo aktivovaný,“ vyhlásil Ostojic.

Kameraman agentúry Reuters informoval, že videl asi stovku utečencov, ktorí sa vydali kukuričným poľom pri Šide k chorvátskej hranici. Väčšina prišla autobusom z Preševa. Ďalšie vysídlenci nasadli do taxíkov.

Chorvátska polícia v stredu oznámila, že utečencov prichádzajúcich zo Srbska registruje a bude ich prevážať do prijímacieho tábora pri Záhrebe.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #Srbsko #Chorvátsko #utečenci