Povstalci ohlásili mier v Donbase, Kyjev nesúhlasí

Na Ukrajine sa prakticky skončili bojové akcie, konflikt "dospel k ukončeniu aktívnej fázy". V Donecku to v stredu vyhlásil jeden zo separatistických vodcov Denis Pušilin.

16.09.2015 13:55 , aktualizované: 14:58
debata (63)

Kyjev podľa neho sťahuje jednotky z frontu, ale zdráha sa to oznámiť, aby nepopudili nacionalistov. Podľa ukrajinského velenia bojová aktivita vzbúrencov naopak rastie.

„Sme fakticky svedkami ukončenia bojových operácií, priamych stretov,“ povedal Pušilin na prednáške v Donecku. „Vidíme, že Ukrajina demobilizuje a sťahuje jednotky druhého sledu,“ dodal. Kyjev podľa neho svoje kroky nekomentuje, pretože sa obáva nesúhlasnej reakcie radikálne naladených dobrovoľníckych práporov. Niektoré posty a celé obce na línii frontu podľa Pušilina už ukrajinské ozbrojené sily vypratali.

Správy z Kyjeva slová povstaleckého vodcu nepotvrdzujú. Hovorca protipovstaleckej operácie Anatolij Lysenko novinárom povedal, že separatisti v noci útočili na armádne posty pri obci Krymske v Luhanskej oblasti, z ručných zbraní pálili povstalci na vojakov pri obci Rozsadky a Luhansk v Doneckej oblasti. V Donecku, Horlivke a Avdijivke bol pokoj, ťažké zbrane separatisti do bojov nenasadili, povedal Lysenko.

Pokrok podľa ukrajinského ministerstva zahraničia nezaznamenali ani diplomatické rokovania v Minsku. Diskusiu o zmluve, ktorá by zaručila odsun ťažkých zbraní z frontu, zatiaľ ukončili a obnovená bude koncom septembra. Do slepej uličky sa dostalo rokovanie o právnom usporiadaní povstaleckých zón, obe strany sa snažia nájsť kompromis.

OBSE konštatuje dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny

Medzinárodní pozorovatelia na východe Ukrajiny konštatovali, že obe strany konfliktu počas uplynulých dvoch týždňov v prevažnej miere dodržiavali dohodu o prímerí, ktorá nadobudla platnosť 1. septembra.

Na tlačovej konferencii v Kyjeve to uviedol podpredseda pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Alexander Hug. Hug však súčasne upozornil na pohyby vojsk na územiach kontrolovaných vládnymi silami a varoval, že boje sa môžu kedykoľvek obnoviť, ak zbrane zostanú v blízkosti frontovej línie.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #mier #Kyjev #kríza na Ukrajine #proruskí povstalci