Česko drží utečencov v nehumánnych podmienkach, tvrdia aktivisti

České mimovládne organizácie kritizujú podmienky, ktoré panujú v tamojších zariadeniach pre utečencov s tým, že úrady migrantov držia často v nehumánnych podmienkach.

16.09.2015 16:12
debata (20)

České mimovládky upozorňujú na rozdeľovanie rodín, konfiškovanie peňazí, mobilných telefónov i celkovo represívny prístup voči utečencom, napísal v stredu server Novinky.cz. Od úradov požadujú, aby zaviedli jasné pravidlá pre zaobchádzanie s utečencami. Štát podľa aktivistov protiprávne obmedzuje pohyb migrantov a umiestňuje ich do detenčných zariadení, kde panujú nehumánne a ponižujúce podmienky.

„Trváme na tom, že zadržiavanie utečencov je v rozpore s medzinárodným právom,“ povedal riaditeľ Organizácie pre pomoc utečencom Martin Rozumek. Neziskové organizácie upozornili zaznamenali prípady, keď boli rozdelené rodiny utečencov, ktorých členov následne umiestnili do rôznych zariadení.

„Akékoľvek umiestňovanie detí migrantov a rodín s deťmi do detenčných zariadení pritom hrubo odporuje najlepšiemu záujmu dieťaťa a jeho právu na priaznivý vývoj a v konečnom dôsledku môže vyústiť až v neľudské ponižujúce zaobchádzanie,“ uviedla právnička Ligy ľudských práv Anna Hofschneiderová, ktorú citoval server.

Mimovládne organizácie zaznamenali niekoľko prípadov, keď si utečenci sťažujú na to, že im po zadržaní dali policajti putá na zbytočne dlhú dobu. Utečencom sa na zverejnených videách často nepozdáva ich premiestňovanie medzi zariadeniami a podmienky, ktoré v nich panujú. Niektorí tvrdili, že prišli o väčšinu zhabaných peňazí a nemali potom financie na ďalšiu cestu po prepustení zo zaisťovacích centier.

Doterajšie pravidlá pre zaobchádzanie s utečencami sú podľa mimovládnych organizácii hlavne represívne a mali by sa zmierniť. „Apelujeme na to, aby vznikli inštrukcie, ktoré budú rešpektovať práva a ktoré budú založené na ľudskoprávnom a humanitárnom prístupe,“ uviedla Hofschneiderová.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #utečenci #mimovládne organizácie #občianski aktivisti