Prúd utečencov do Nemecka a Rakúska neustáva

Prúd utečencov prichádzajúcich do Nemecka z Rakúska príliš neklesá ani po víkendovom obnovení kontrol na spoločných hraniciach zo strany Nemecka.

16.09.2015 17:46
utečenci, Nemecko Foto: ,
Utečenci na moste na hranici medzi Rakúskom a Nemeckom.
debata (28)
Do Bavorska dorazilo len v utorok 6000 žiadateľov o azyl, čo neznamená výrazný pokles od zavedenia kontrol na rakúsko-nemeckej hranici. Nemecká polícia v stredu potvrdila, že väčšina utečencov do Bavorska prichádza cez rakúsky Salzburg, ale niektorí hranice prekračujú aj na iných miestach. Medzi Salzburgom a Mníchovom ani v stredu nejazdili vlaky a na stanici v rakúskom meste čakali tisíce utečencov snažiacich sa dostať do Nemecka. Stovky z nich vyrazili pešo.

Obnovenie kontrol z nemeckej strany bolo zrejme prvotnou príčinou nehody, pri ktorej pri rakúsko-nemeckej hranici zahynula dvojčlenná česká posádka nákladného auta s českou poznávacou značkou.

Česko môže podľa Dienstbiera prijať 15-tisíc utečencov

Český minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier uviedol, že krajina má kapacity, aby s pomocou firiem prijala 7000 až 15 000 utečencov. Štátom s najväčším náporom utečencov by podľa neho Česko malo ponúknuť pomoc aj bez povinných kvót.

Česká polícia podľa svojho vyhlásenia od začiatku zvýšených kontrol zadržala za štvrť roka 2848 utečencov. Len v noci z utorka na stredu na južnej Morave zadržali 34 ľudí.

Európska komisia po rokovaní odkázala, že dúfa v nájdenie zhody na návrhoch k riešeniu migračnej krízy na utorkovej opakovanej schôdzke ministrov vnútra členských krajín. Europarlament sa vo štvrtok dopoludnia mimoriadne zíde na hlasovaní o nových návrhoch EK vrátane prerozdeľovania utečencov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #utečenci