Chorvátsko zaplavili tisíce migrantov, viac už do krajiny nepustia

Chorvátsko sa po uzavretí hranice medzi Maďarskom a Srbskom potýka s nebývalým náporom utečencov mieriacich ďalej do EÚ.

17.09.2015 07:30 , aktualizované: 18.09.2015 07:21
utečenci, Chorvátsko Foto: ,
Polícia sa snaží brániť migrantom v úteku do autobusov v Tovarniku.
debata (257)

Chorvátske ministerstvo vnútra vo štvrtok neskoro večer zatvorilo takmer všetky priechody na hraniciach so Srbskom po tom, čo do krajiny v priebehu menej než dvoch dní prišlo 11-tisíc migrantov. Krátko po 23.00 hodine ostal otvorený len hlavný priechod Bajakovo-Batrovci na diaľnici medzi Záhrebom a Belehradom.

Chorvátska vláda najskôr uviedla, že utečencov nechá krajinou voľne prechádzať, vo štvrtok však chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojić povedal, že Záhreb uzavrie hranice so Srbskom, ak na jeho územie počas jedného dňa príde ďalších 8000 ľudí.

Minister vnútra Ranko Ostojić varoval, že Chorvátsko uzatvorí hranicu so Srbskom, ak do krajiny budú naďalej masovo prúdiť migranti. „Všetky zariadenia pripravené pre ubytovanie nelegálnych migrantov sú plné,“ povedal Ostojić a dodal, že úrady teraz pripravujú ďalšie centrá na prijímanie migrantov.

Situácia v pohraničnom mestečku Tovarnik, kde niekoľko tisíc ľudí čaká na prepravu do Záhrebu, bola vo štvrtok popoludní mimoriadne napätá kvôli nedostatku vlakov a autobusov. Na mieste sú posilnené policajné oddiely.

V ohromnej horúčave nie je podľa novinárov informujúcich z miesta k dispozícii dostatok vody, jedla a tieňa. Do Chorvátska navyše prichádzajú ďalší utečenci. Niektorí vysídlenci sa pokúsili opustiť Tovarnik pešo po koľajniciach, ale poriadková polícia im v tom zabránila a koľaje blokuje.

Situácia v chorvátskom Tovarniku je napätá.
Polícia sa snaží brániť migrantom v úteku do...
+2Chorvátsky policajt pomáha chlapcovi nastúpiť...

Tiež pri autobusoch, ktoré majú utečencov odvážať do prijímacích táborov na rôznych miestach Chorvátska, panuje napätá atmosféra. Vytvárajú sa dlhé fronty a dochádza ku strkaniciam. Rozhorčený dav utečencov sa snaží zvládať stovka poriadkových policajtov.

O napätí v Tovarniku svedčia aj tweety prítomných novinárov. Spravodajca televízie Channel 4 napríklad poukázal na nedostatok vody a toaliet pre utečencov. Stovky utečencov podľa informácií Červeného kríža obliehajú stanice a snažia sa dostať do vlakov na Záhreb. Ďalší migranti stále prichádzajú, napísal na Twitteri novinár Siniša Puktalović.

Chorvátske úrady očakávajú, že v najbližších dvoch týždňoch dorazí až 20 000 imigrantov.

Na príliv imigrantov sa chystá aj Slovinsko, ktoré je súčasťou schengenského priestoru voľného pohybu osôb a ktoré zdieľa hranice tiež s Rakúskom, Talianskom a Chorvátskom. Ľubľana preto od štvrtka podľa hovorcu Európskej komisie Margaritisa Schinasa zaviedla na najbližších desať dní hraničné kontroly.

O utečeneckej kríze vo štvrtok rokoval Milanović s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom a slovinským premiérom Mirom Cerarom v Ľubľane. Faymann po stretnutí podľa agentúry Reuters vyzval na zavedenie „nových a lepších imigračných zákonov“ a k usporiadaniu summitu Európskej únie k utečeneckej problematike. „Musíme sa s týmto problémom vysporiadať tam, kde začínajú vonkajšie hranice (EÚ),“ povedal Faymann.

Slovinský premiér Cerar dodal, že jeho krajina prijme žiadateľov o azyl, ale nemieni vytvoriť „koridor“ pre utečencov, aby mohli cez Slovinsko prejsť do Rakúska.

Chorváti majú obmedzené kapacity

Predseda chorvátskej vlády Milanović utečencom v stredu predtým sľúbil pomoc a voľný priechod do západnej Európy, vo štvrtok ale varoval, že Chorvátsko má len obmedzenú kapacitu pre prijímanie utečencov.

Minister Ostojić potom popoludní podľa agentúry Reuters priamo povedal, že krajina „nebude schopná prijať viac ľudí“. Poopravil tiež výrok premiéra o voľnom priechode utečencov na Západ. „Keď hovoríme, že sú pripravené koridory, myslíme tým koridor z Tovarnika do Záhrebu,“ povedal s poukazom na pripravené tábory v okolí hlavného mesta.

Prvý vlak s asi 800 imigrantmi dorazil do Záhrebu vo štvrtok skoro ráno. Sociálne siete vzápätí zaplavili zábery chorvátskych policajtov, ako pomáhajú s vystupovaním malým deťom. Práve v chorvátskej metropole zriadila vláda strediská pre utečencov. Podľa vlády zvládnu prijať „tisíce, ale nie desaťtisíce“ imigrantov. Chorvátsky minister zdravotníctva Siniša Varga ale vo štvrtok uviedol, že krajina v nasledujúcich dvoch týždňoch očakáva až 20-tisíc utečencov. Reuters v tejto súvislosti napísal, že srbsko-maďarskú hranicu vo štvrtok opustili stovky utečencov, ktorí v autobusoch mieria do Chorvátska.

„Utečenci prichádzajú do Chorvátska cez niekoľko hraničných priechodov,“ oznámila dnes polícia vo vyhlásení.

257 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #utečenci #migračná kríza