Drvivá väčšina Francúzov súhlasí s kontrolou hraníc kvôli utečencom

Drvivá väčšina Francúzov, 80 percent, si želá, aby sa kvôli terajšiemu prílivu migrantov obnovili kontroly na francúzskych hraniciach. Tento postoj má jasnú podporu klasickej pravice a krajnej pravice, s kontrolami súhlasí aj väčšina (60 percent) prívržencov vládnych socialistov. Ukázal to prieskum ústavu Elaby, ktorého výsledky zverejnili miestne médiá.

17.09.2015 08:35
debata (4)

Autori ankety tiež uviedli, že najväčšiu podporu ohľadom prístupu k migrantom vo Francúzsku má zo strany obyvateľov šéfka krajne pravicovej Národnej fronty (FN) Marine Le Penová. Jej postoje sú blízke 34 percentám ľudí, kým so prezidentom Françoisom Hollandom súhlasí 32 percent a lídra klasickej pravice podporuje Nicolasa Sarkozyho 30 percent. Zvyšné štyri percentá respondentov nemajú názor.

Hollandeova vláda presadzuje spoluprácu v rámci Európskej únie vrátane zavedenia povinných kvót, podľa ktorých by vysídlenci boli rozdelení do jednotlivých krajín únie. Sarkozy je pre uzatvorenie hraníc a filtráciu migrantov. Parlamentná strana Le Penovej presadzuje, aby sa do krajiny nepúšťali vôbec žiadni ďalší prisťahovalci.

Socialistický premiér Manuel Valls v stredu v parlamente povedal, že je pripravený dočasne obnoviť hraničné kontroly. „Kontroly hraníc sme už dočasne obnovili na jar. A nebudeme váhať ich opäť zaviesť, ako to umožňujú schengenskeé dohody, a to zakaždým, keď si to situácia v najbližších dňoch či týždňoch vynúti,“ povedal podľa webu L'Express šéf kabinetu.

Vyjadril sa potom, čo niektoré krajiny EÚ vrátane Nemecka zaviedli hraničné kontroly. Podľa miestnych komentárov tak trochu vzal vietor z plachiet opozičnej pravici bývalého prezidenta Sarkozyho, ktorý využíva prisťahovaleckú krízu k svojmu opätovnému zviditeľneniu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Francúzsko #utečenci #hraničné kontroly