Do Nemecka v stredu prišlo 9100 utečencov

Do Nemecka v stredu dorazilo 9 100 utečencov, väčšina cez rakúsko-nemeckú hranicu. Oznámila to vo štvrtok hovorkyňa nemeckej polície. Podľa nej ide o dvojnásobok proti utorku, keď polícia registrovala 6 000 utečencov.

17.09.2015 09:44 , aktualizované: 12:49
utečenci, Nemecko Foto: ,
Utečenci na moste na hranici medzi Rakúskom a Nemeckom.
debata (10)

Prúd utečencov prichádzajúcich do Nemecka cez rakúske územie sa nezmenšuje ani po víkendovom rozhodnutí Nemecka obnoviť hraničné kontroly. Nemecko rozšírilo hraničné kontroly aj na hraničné priechody s Českou republikou s cieľom zastaviť pašerákov ľudí a lepšie regulovať narastajúce množstvo prichádzajúcich žiadateľov o azyl. Oznámil to hovorca nemeckej spolkovej polície Christian Meinhold, ktorého citovala agentúra Reuters.

Polícia začala s vykonávaním kontrol v stredu večer na diaľnici A17 spájajúcej nemeckú spolkovú krajinu Sasko na východe krajiny s Českou republikou, potvrdil Meinhold a dodal, že dosiaľ zatkli štyroch prevádzačov ľudí. Nemecko pristúpilo k dočasnému zavedeniu hraničných kontrol v reakcii na utečeneckú krízu v nedeľu. Polícia sa v prvej etape tohto opatrenia zamerala predovšetkým na hraničné priechody s Rakúskom.

Pre väčšinu ľudí, ktorí hromadne utekajú do Európy z Blízkeho východu alebo Afriky, je práve Nemecko cieľovou krajinou. Vysídlenci prichádzajú hlavne cez rakúsky Salzburg, niektorí hranice prekračujú aj na iných miestach.

Železničná doprava medzi Rakúskom a Maďarskom bude od piatka obnovená v oboch smeroch po jej niekoľkodňovom ochromení v dôsledku utečeneckej krízy, oznámili Rakúske spolkové železnice (ÖBB).

Maďarsko začiatkom týždňa zapečatilo svoje južné hranice so Srbskom a zaviedlo prísne tresty pre ilegálnych imigrantov a pašerákov ľudí. Utečenci sa teraz snažia na svojej ceste do krajín Európskej únie hľadať inú trasu a obchádzajú Maďarsko, čím sa tiež výrazne znížil počet migrantov prechádzajúcich východné maďarsko-rakúske hranice.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #hraničné priechody