Rumunského premiéra Pontu obžalovali zo 17 trestných činov

Rumunská protikorupčná prokuratúra obžalovala premiéra Victora Pontu a štyri ďalšie osoby zo sedemnástich prípadov falšovania listín, daňových únikov a prania špinavých peňazí. Oznámila to vo štvrtok rumunská agentúra Mediafax s odvolaním sa na oficiálnu správu prokurátorov.

17.09.2015 12:05
rumunsko, premiér, victor ponta, ponta,... Foto: ,
Ponta naposledy vypovedal pred políciou začiatkom septembra.
debata (4)

Ponta, ktorého stíhanie sa začalo v júli, zostáva na slobode. Akékoľvek obvinenia odmieta. Prípad sa týka rokov 2007 a 2008, keď sa Ponta živil ako právnik a neskôr ako poslanec. Podľa prokurátorov vtedy prijal úplatok od svojho priateľa Dana Sovu a potom ju zamaskoval 17 falošnými faktúrami, vykazujúcimi prácu pre Sovovu advokátsku kanceláriu.

Neskôr sa ocitol v konflikte záujmov, keď Sovu dvakrát menoval ministrom. Podľa Mediafax je Sova, ktorý sa medzitým stal senátorom, jedným z obžalovaných. Ponta akékoľvek previnenie odmieta, v júli v reakcii na vznesené obvinenia odstúpil z funkcie predsedu vládnej Sociálnodemokra­tickej strany.

Prezident Klaus Iohannis ho vyzval, aby rezignoval aj ako premiér, čo Ponta odmietol s tým, že obvinenia sú politicky motivované. Počas leta Pontu už štyrikrát vypočúvali, naposledy absolvoval dvojhodinový výsluch začiatkom septembra. Jeho kauza je prejavom zvýšeného záujmu rumunskej justície o zneužívanie moci v najvyšších politických sférach, ktorý je viditeľný po vstupe krajiny do Európskej únie.

Pred dvoma týždňami zadržala polícia pre podozrenie z korupcie vplyvného primátora Bukurešti Sorina Opreska. Je podozrivý, že prijal úplatky v celkovej výške asi 25 000 eur od firiem pracujúcich pre radnicu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rumunsko #trestné stíhanie #Victor Ponta