V stredu sa uskutoční mimoriadny summit EÚ k migračnej kríze

Lídri krajín Európskej únie sa kvôli terajšej migračnej kríze mimoriadne zídu v stredu 23. septembra večer. Na twitteri to oznámil predseda rokovania šéfov štátov a vlád krajín európskej dvadsaťosmičky Donald Tusk.

17.09.2015 16:07
Donald Tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na budúcu stredu mimoriadny summit EÚ.
debata (30)
Mimoriadny summit EÚ žiadala napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová či slovenský premiér Robert Fico.

Tusk na internete uviedol, že premiérov a prezidentov zvoláva na diskusiu o utečeneckej kríze. Zídu sa deň potom, čo ministri vnútra krajín únie absolvujú už druhé kolo zatiaľ bezvýslednej diskusie o návrhu Európskej komisie na krízové ​​prerozdelenie 120 000 žiadateľov o azyl.

Ich posledné stretnutie nedopadla dobre. Visegrádske krajiny (V4) sa ostro postavili proti plánu komisie nielen na toto prerozdelenie, ale aj na vznik trvalého mechanizmu, ktorý by komisii umožňoval utečencov podľa určitých kvót prerozdeľovať v budúcnosti automaticky.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Rozhádaná Európa.

Slovenský premiér Fico zvolanie summitu žiadal s tým, že aj na ňom plánuje s kvótami vysloviť jasný nesúhlas. Nemecká kancelárka Merkelová dala ale najavo, že táto konkrétna otázka by mala byť rozhodnutá na ministerskej úrovni. Pre Česko a ďalšie krajiny V4 by pritom bolo výhodnejšie, keby vec riešil summit, kde majú členské krajiny právo návrhy vetovať. V ministerských radách rozhoduje kvalifikovaná väčšina, ktorou v tejto chvíli podľa všetkého zástancovia kvót disponujú.

S ďalšími návrhmi európskej exekutívy ale členské krajiny súhlasia. Diskusia na summite tak bude zrejme širšia a bude sa točiť aj okolo uzatvárania Európskych hraníc, vývoja v Maďarsku či zmien nemeckého postoja ku kríze.

Tusk na twitteri tiež doplnil, že cez víkend navštívi Egypt a Jordánsko, kde sa pozrie aj do tamojších utečeneckých táborov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #utečenci #summit EÚ #kvóty pre cudzincov