Francúzsky parlament odobril dohodu o nedodaných mistraloch

Francúzsky parlament vo štvrtok odobril realizáciu rusko-francúzskej dohody o riešení sporu o nezrealizovanú dodávku dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral. Návrh dohody bol podpísaný 5. augusta a poslancom ju na schválenie predložil minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

17.09.2015 16:35
debata (122)

Podľa dohody musí Francúzsko Rusku vyplatiť odškodné vo výške 949,8 milióna eur vrátane 56,7 milióna eur za výcvik ruskej posádky. Dôvodom pre nedodanie lodí postavených pre ruskú armádu vo Francúzsku bola situácia na východe Ukrajiny a obvinenia na adresu Ruska, že sa aktívne podieľa na jej vyhrocovaní, čo Moskva vždy odmietala.

Francúzske agentúry a médiá informovali, že dohodu v Národnom zhromaždení podporili socialisti a radikálna ľavica. Únia demokratov a nezávislých (UDI) sa pri hlasovaní zdržala, zatiaľ čo republikáni, Ľavicový front a krajná pravica hlasovali proti. Návrhom dohody sa ešte 30. septembra musí zaoberať horná komora parlamentu, Senát, v ktorom má pravica väčšinu.

Francúzsky prezident Francois Hollande už viackrát ubezpečil, že pre jeho krajinu nebude problém nájsť iného odberateľa pre mistraly. Zdroj blízky kauze pre televíziu France24 uviedol, že záujem prejavilo už najmenej desať štátov. V „relatívne pokročilom“ štádiu sú napríklad rokovania s Egyptom. Záujem podľa DPA prejavili aj Singapur, India a Kanada.

Predaj dvoch vrtuľníkových lodí v celkovej hodnote 1,2 miliardy eur bol najväčším zbrojným kontraktom uzavretým medzi Ruskom a niektorým z členských štátov NATO. Francúzska vláda však zmluvu z roku 2011 vlani zrušila.

Stalo sa tak po tom, ako Rusko anektovalo dovtedy ukrajinský Krymský polostrov a podporilo východoukrajinských separatistov. V tom čase však už vo Francúzsku prebiehal výcvik ruských námorníkov, ktorí sa museli predčasne vrátiť domov.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #odškodné #Mistral